eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Vizet prédikál a Világbank?

Kampányszervezetek szerint rekordösszegeket költ a Világbank az idén szénerőművek, azaz a legtöbb szén-dioxidot kibocsátó energiatermelő üzemek támogatására. Az aktivisták azokat az ígéreteket kérik számon, amelyek a globális felmelegedés elleni fokozottabb fellépésről szólnak. A Világbank azzal védekezik, hogy csak különleges esetekben támogatja szénerőművek építését, vagy fenntartását.

Az aktivisták szemében a széntüzelésű erőmű a legkönnyebben azonosítható "gonosz" a klímaváltozás folyamatában, és a Christian Aid nevű szervezet most keményen bírálta a Világbankot, amiért az nemhogy fellépne az ilyen erőművek építése ellen, de még pénzeli is azokat.

Az intézmény az év első felében közel három és félmilliárd dollár költött új széntüzelésű erőművek finanszírozására. Ez azt jelenti, hogy az energiaprojektekre költött pénz negyede ment el ilyen beruházásra. Egymilliárd dollárral támogatta ezen felül a további fosszilis energiaforrások, az olaj és földgáz utáni kutatást.

A kampánycsoportok szerint az utóbbi öt évben 40-szeresére ugrott a széntüzelésű erőművekre elköltött világbanki összegek mértéke. "Nem következetes az energiapolitikájuk. Miközben milliárdokat próbálnak eljuttatni a fejlődő világnak, hogy az alkalmazkodni tudjon az éghajlatváltozáshoz, máshol éppen a globális felmelegedést elősegítő projekteket támogatják" - bírálta a Világbankot a Christian Aid segélyszervezet.

A Világbank szerint azonban torzítja a statisztikát két jelentős afrikai beruházás, miközben az elmúlt öt évben több mint kétszer annyit költöttek megújuló energiára és energiahatékonyság növelő projektekre, mint szénre. A széntüzelésű erőműveket csak "különleges esetekben támogatják, olyankor, amikor az adott országnak nincs lehetősége más energiaforráshoz jutni" - mondta szóvivőjük.

Energiaportfoliónk egyre inkább a megújuló energia és az energiahatékonyság felé fordul. Ugyanakkor eleget teszünk megbízatásunknak és segítjük tagállamainkat abban, hogy hatékony, megbízható és megfizethető áramhoz jussanak - tette hozzá.

Széntüzelésű erőműveket több EU-tagállam is üzemeltet, még Nagy-Britannia is, ahol a politikai közbeszédet áthatja az alacsony szén-dioxid-kibocsátásra való törekvés. Az új keleti államokban, például Lengyelországban még magasabb a szénalapú energiatermelés aránya, ami alkalmanként feszültségeket kelt a közös unós energiapolitikáról szóló tárgyalásokon. Jelentős a szénkitermelés az Egyesült Államokban is, ahol az áramtermelés 51 százaléka származik szénből, de a szénerőműveket lassan ki fogják szorítani a földgázüzeműek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×