eur:
389.28
usd:
362.61
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kíváncsi rá, hol keresnek többet a nők, mint a férfiak?

Részben megvalósult az, amiért a feministák évtizedeken keresztül harcoltak - vannak már olyan helyek a világon, ahol a nők többet keresnek, mint a férfiak. A Time magazinban ismertetett felmérés szerint több amerikai nagyvárosban a nők keresete jelentősen meghaladja a velük egyidős férfiakét - abban az esetben, ha fiatalok és nincs gyermekük.

A Reach Advisors nevű piackutató cég az amerikai népszámlálási adatok és 2000 településen végzett felmérése után arra az eredményre jutott, hogy sok amerikai nagyvárosban a fiatal nők fizetése megelőzi a velük egykorú férfiakét.

Bár országos átlagban az amerikai nők még mindig a férfiak fizetések 80 százalékát kapják, Atlantában, New Yorkban, San Franciscóban, Memphisben és más nagyvárosokban a fiatal nők előretörtek. A 30 év alatti, nagyvárosi és gyermektelen nők 12-15, New Yorkban pedig 17 százalékkal keresnek többet, mint a férfiak.

A felmérésből az is kiderült, hogy ez olyan városokban következett be, amelyek gazdasága átállt a nehéziparról a tudásalapú ágazatokra, vagy ahol az etnikai kisebbségek vannak többségben. Utóbbiak esetében a nők jó eredményét az magyarázza, hogy a kisebbségi férfiak közül jóval kevesebben tanulnak tovább, mint a nők.

A hasonló korú, de már gyermekes, vagy vidéken élő amerikai nők fizetése ugyanakkor továbbra is kevesebb, mint a férfiaké.

A Reach Advisors szerint a magasabb női fizetések egyetlen tényezőre vezethetők vissza: az oktatásra. Szemben a korábbi évtizedekkel, az amerikai diplomások között ma minden két férfira három felsőfokú végzettségű nő jut. A diploma és a tudományos fokozat pedig hosszútávon rendre nagyobb fizetést jelent.

A kutatás készítői azt mondják: a fiatal nők jobban alkalmazkodtak a változó gazdasághoz, mint a férfiak, vagy az idősebb nők. A jó képzettségű nők általában később házasodnak és szülnek, és 20 éveikben még egyedülállók, azaz jobban tudnak koncentrálni a karrierre.

Tavaly az amerikai Munkaügyi Statisztikai Intézet arról közölt jelentést, hogy a magasan fizetett amerikai menedzserek között is többségbe kerültek a nők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×