INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Megújuló energia: túlteljesített Németország

Infostart / InfoRádió
Németországban az atomreaktorok működtetésének meghosszabbítása körüli vitában átmeneti szünetet hozhat a hír, amely szerint a felhasznált energia több mint tíz százalékát immár megújuló forrásokból fedezik.

Berlinben a környezetvédelmi minisztérium bejelentette, hogy az ezredforduló óta sikerült jelentősen növelni a megújuló források arányát az energiaelőállításban. A közlemény hangsúlyozza, hogy tavaly már a tíz százalékot is meghaladta a megújuló forrásokból származó energia mennyisége. A legnagyobb arányban az áramfogyasztást biztosítják ilyen forrásból, a főleg a napfény, az árapály, a szél- és vízerő felhasználásával.

Idénre kellett volna elérni a célt, amely szerint a háztartások fogyasztásának nyolcadát megújuló energiaforrásból nyert árammal kell fedezni, a környezetvédelmi minisztérium nyilatkozata szerint azonban ezt már három évvel ezelőtt sikerült megvalósítani.

Hasonlóképpen a közlekedésben és fűtésben is emelkedik a megújuló energiaforrások bevonása. Egy nemrég kötött megállapodás értelmében a vasút rövidesen olyan mozdonyokkal juttatja el az Audi gépkocsikat az ingolstadti gyárból az emdeni kikötőbe, amelyek kizárólag megújuló energiaforrásokból nyert villanyáramot használ.

A környezetvédelmi minisztérium jelentéséből kiderül, hogy az elmúlt évben 20 milliárd eurót ruháztak be az ágazatba, amely jelenleg már közel 300 ezer alkalmazottnak nyújt munkát.


A címlapról ajánljuk