eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Napokig vitatkozhatnak a kormányprogramról Szlovákiában

A szlovák parlamentben ma folytatódik a vita az új jobbközép kormány programjáról. A dokumentumot Iveta Radicová miniszterelnök tegnap terjesztette a törvényhozás elé.

Iveta Radicová kormányfő a parlamentben elmondott, több mint egyórás beszédében kijelentette, hogy kormánya véget akar vetni a felelőtlen politikának. Reméli, mondta, hogy kabinetjének programja visszaadja az emberek bizalmát abban, hogy a kormány képes javítani az emberek életminőségén. "Ez a politikánk kulcsfontosságú pontja - polgáraink mindennapi életének akarunk értelmet adni" - jelentette ki a kormányfő, akinek beszédét többször taps szakította félbe.

Iveta Radicová beszédében ismertette kormánya hat prioritását. Az élet minőségének javítása szempontjából hat fontos feladatot nevezett meg a szlovák kormányfő. Az első a jó és fenntartható gazdasági fejlődés, a másik a korrupcióval szembeni zéró tolerancia és az igazságosság. A kormány harmadik prioritása az elegendő számú munkahely megteremtése; ez csökkenti a szociális kockázatokat. A negyedik prioritás a polgári aktivitás és az ösztönzően ható vállalkozói környezet kialakítása, az ötödik a művelt ember és a társadalmi innováció és végül a hatodik a jó minőségű egészségügyi ellátáshoz való széleskörű hozzáférés.

A miniszterelnök bizalmat kért a parlamenttől. Hangsúlyozta, hogy bizalom nélkül nem lehet megoldani a problémákat, harcolni a korrupció ellen, segíteni az embereknek munkát találni, s jobb szabályokat megalkotni.

Bírálta azokat az állapotokat is, melyekben az új kormány átveszi az országot. A kritika elsősorban az igazságszolgáltatás helyzetét, a szlovák-magyar kapcsolatokat, a korrupció mértékét, valamint a közpénzek állapotát illeti. Radicová szerint Szlovákia az elmúlt négy évben nem használt ki sok lehetőséget, melyeket elindított reformokkal rendelkező országként kapott.

Amint várható volt, Robert Fico volt kormányfő negatívan reagált az elhangzottakra. Szerinte Radicová beszéde nem volt hiteles, s a volt kormány bírálata alaptalan. Fico főleg azt kifogásolta, hogy az új kormányprogramban nincsenek konkrétumok a mai gondok megoldására. Szerinte csak az a biztos, hogy az új kormány privatizálni fog, liberalizálja a piacot és igyekszik majd lebontani a szociális államot.

A parlamenti vita akár 2-3 napig is eltarthat, úgy tudni, hogy Fico pártjának mind a 62 képviselője fel kíván szólalni. A kormányprogram elfogadása szinte biztosra vehető, hiszen a 150 tagú törvényhozásban a koalíció 79 szavazattal rendelkezik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×