eur:
389.48
usd:
361.76
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egy hiphopsztár lehet Haiti új elnöke

Indulhat a földrengés sújtotta Haiti elnöki posztjáért Wyclef Jean hip-hop sztár és humanitárius aktivista. Korábban egymást érték a pletykák arról, hogy az énekes jelölteti magát a posztra, és ezt a lehetőséget most sem zárta ki.

Wyclef Jean korábban a 90-es években népszerű Fugees formációban tűnt fel, - a név jelentése: menekültek - majd szólókarrierbe kezdett, és egyre jobban érdekelni kezdték a humanitárius kérdések.

Három évvel később Haiti utazó nagykövetévé nevezte ki René Preval most leköszönő elnök, és azóta egyre többször hallani arról, hogy az államfői posztról álmodozik.

Wyclef családja többféleképpen is értelmezhető üzenetet küldött szét a sajtónak, amelyben arról írnak: "Wyclef határtalanul elkötelezte magát a hazája és a fiatalok mellett, és legnagyobb támogatójuk marad, függetlenül attól, hogy kormánypozícióban lesz-e vagy sem. Amikor meghozza a döntést, azonnal értesítjük a médiát". Jelzésértékű azonban, hogy már most fontosnak tartották, hogy felvegyék a kapcsolatot a sajtóval.

A 37 éves zenész az idei földrengés által romba döntött főváros, Port-au-Prince egyik külső kerületében született, de gyerekkorában a New York-i Brooklynba került.

Egy közelmúltbeli interjúban azt mondta: szeretne szerepet vállalni a november végi elnökválasztáson, viszont közölte, nem feltétlenül jelöltként. "Most nincsenek politikai ambícióim. Viszont egy fiatalokkal foglalkozó mozgalommal próbálom majd szavazásra bírni őket" - mondta.

Ha Wyclef végül mégsem indul, azt is meg lehet érteni. Haitin - amely az északi félteke legszegényebb országa, és amely még a 20. században is fizette a kártérítést egy 19. századi rabszolgalázadásért - hírhedten erőszakosak a választási kampányok.

A jelöltek jelentkezési határideje a jövő héten jár le. Wyclefnek bizonyítania kellene, hogy öt éven át folyamatosan a szigeten élt, ott ingatlannal rendelkezik, és soha nem volt más állam polgára. Bárki is nyerjen, emberfeletti munka vár rá: egy katasztrófa sújtotta ország újjáépítése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×