eur:
389.49
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Berlin elutasítja, London segítené a török EU-csatlakozást

Berlinben a külügyminiszter megerősítette kormánya álláspontját: a jelenlegi helyzetben elutasítja Törökország uniós felvételét. Guido Westerwelle nyilatkozata kapcsolatban áll kedd este kezdődő törökországi látogatásával, valamint azzal, hogy az Európai Unió megbeszéléseket kezdett Ankarával az esetleges belépés lehetőségéről.

Guido Westerwelle a Bildzeitung című bulvárlapnak adott interjúban úgy vélte, hogy Törökország még nem érett arra, hogy bekerüljön az Európai Unióba.

Angela Merkel kancellár kormánya kezdettől fogva ellenezte annak belátható időn belül történő uniós csatlakozását, holott a korábbi német külügyminiszter Joschka Fischer határozottan kiállt Törökország mielőbbi uniós tagsága mellett.

Westerwelle nyilatkozatában azonban hangsúlyozta azt is, hogy Berlinben fontosnak tartják az Európai Unió és Ankara közeledését, ugyanis a török kormány fontos szerepet játszhat a térségben uralkodó feszültségek feloldásában, így az afgán és az iráni válság rendezésében, továbbá a közel-keleti béke kibontakozásának elősegítésében.

Németországgal ellentétben Nagy-Britannia határozott híve Törökország uniós felvételének. Az ankarai látogatáson tartózkodó David Cameron brit kormányfő hangsúlyozta, hogy Törökország tagsága révén erősödne a jólét az Európai Unióban, és ennek kihatása lenne a politikai stabilitásra is.

Noha a német kancellárhoz hasonlóan a brit miniszterelnök is konzervatív párti, Cameron a török fővárosban leszögezte: azon fáradozik, hogy kiépüljön az Ankarából Brüsszelbe vezető út.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×