eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 24. szombat Szökőnap

Berlin elutasítja, London segítené a török EU-csatlakozást

Berlinben a külügyminiszter megerősítette kormánya álláspontját: a jelenlegi helyzetben elutasítja Törökország uniós felvételét. Guido Westerwelle nyilatkozata kapcsolatban áll kedd este kezdődő törökországi látogatásával, valamint azzal, hogy az Európai Unió megbeszéléseket kezdett Ankarával az esetleges belépés lehetőségéről.

Guido Westerwelle a Bildzeitung című bulvárlapnak adott interjúban úgy vélte, hogy Törökország még nem érett arra, hogy bekerüljön az Európai Unióba.

Angela Merkel kancellár kormánya kezdettől fogva ellenezte annak belátható időn belül történő uniós csatlakozását, holott a korábbi német külügyminiszter Joschka Fischer határozottan kiállt Törökország mielőbbi uniós tagsága mellett.

Westerwelle nyilatkozatában azonban hangsúlyozta azt is, hogy Berlinben fontosnak tartják az Európai Unió és Ankara közeledését, ugyanis a török kormány fontos szerepet játszhat a térségben uralkodó feszültségek feloldásában, így az afgán és az iráni válság rendezésében, továbbá a közel-keleti béke kibontakozásának elősegítésében.

Németországgal ellentétben Nagy-Britannia határozott híve Törökország uniós felvételének. Az ankarai látogatáson tartózkodó David Cameron brit kormányfő hangsúlyozta, hogy Törökország tagsága révén erősödne a jólét az Európai Unióban, és ennek kihatása lenne a politikai stabilitásra is.

Noha a német kancellárhoz hasonlóan a brit miniszterelnök is konzervatív párti, Cameron a török fővárosban leszögezte: azon fáradozik, hogy kiépüljön az Ankarából Brüsszelbe vezető út.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kárpátaljai magyar történész: Az ukrajnai háborúnak nem lesz vége

Kárpátaljai magyar történész: Az ukrajnai háborúnak nem lesz vége

Két éve tart az orosz–ukrán háború. Kárpátalja ez idő alatt a viszonylagos nyugalom szigete volt, és ma is az ország legbiztonságosabb megyéje. Az emberek ugyanakkor itt is stresszben élnek, a férfiak feje fölött Damoklész kardjaként lebeg a katonai behívó, az emberek egyre jobban meghúzzák a nadrágszíjat az emelkedő élelmiszerárak miatt. Miben reménykednek a kárpátaljaiak, látják-e a háború végét? Mihók Richárdot, az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar intézetének történelem oktatóját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×