eur:
392.91
usd:
355.61
bux:
72865.31
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

Akivel nem végzett a golyó, azt eltaposta a Vörös Hadsereg teherautója

A Cseh Köztársaságban is folyamatban van a történelmi múlt feldolgozása, amelybe beletartozik a német lakossággal szemben a világháborút követően elkövetett törvénytelenségek sorozatának vizsgálata is. Ezt a szudétanémetek bajorországi szövetsége is elismeréssel veszi tudomásul, és alighanem ezzel áll összefüggésben, hogy a bajor tartományi miniszterelnök Prágába készül. A múlt feldolgozásának része egy most nyilvánosságra hozott amatőr filmfelvétel, amelyet Prágában élő német polgárok lemészárlásáról titokban készített egy cseh építészmérnök.

Eddig csak tanúvallomások alapján lehetett felmérni az egykori Csehszlovákiában élő németek ellen a második világháború befejezését követő hetek és hónapok során elkövetett atrocitásokat. Az amerikai légierő egy riportere ugyan Pilzenben filmfelvételeket készített német polgári személyek utcán fekvő holttesteiről, de most előkerült egy cseh építészmérnök titokban készített amatőr filmje, amelyet prágai lakásának ablakából készített egy mozi előtt összeterelt német lakosok lemészárlásáról.

Az időközben történészek által is hitelesnek minősített, néhány perces filmen közel 50 polgári személy látható, akiket a lakásukból a mozi előtti füves részre hajtanak, majd géppisztollyal hátulról agyonlőnek. Egyesekkel azonban nem végzett azonnal a golyó, ezért a Vörös Hadsereg egy teherautója rájuk hajtott.

A filmen az is látható még, hogy a holttesteket ott mindjárt el is földelték, méghozzá az otthonaikból kihajtott németeket kényszerítve a sírgödör megásására.

Az amatőr filmes évtizedeken keresztül rejtegette a felvételeket, noha a titkosrendőrség többször is megfenyegette. Megmutatta a leányának is, aki 10 évvel ezelőtt felajánlotta azt a prágai tévé elnökének, de utóbbi akkor elzárkózott a műsorra tűzése elől.

Most egy cseh dokumentumfilm rendező a tévé archívumában bukkant rá a felvételre, és a történelmi múlt feldolgozásának keretében az állami televízió leadta azt.

Becslések szerint Csehszlovákiában közel 30 ezer német polgár esett atrocitások áldozatául a világháborút követő időszakban, és mintegy három millió szudétanémet kényszerült szülőföldjének elhagyására, holott az ország 1938-ban történt felosztása, illetve náci megszállása előtti időben békében éltek cseh szomszédjaikkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×