INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

"A gyakori internetes jelszócsere elvesztegetett idő"

Infostart / InfoRádió
Időpazarlás a számítógépes és internetes jelszavak gyakori módosítása - állítja egy tanulmány. Szakértők szerint, ha az ember adatait ellopják, akkor azokat azonnal felhasználják, így az a fontos, hogy egyedi jelszót találjunk ki magunknak.

A gyakori jelszócsere elvesztegetett idő - és ezt nem más mondja, mint a Microsoft egyik kutatója. Az identitásunkra és pénzünkre vadászó tolvajoktól ugyanis nem véd meg a gyakorlat - állítja.

A tanulmány szerint, ha valaki feltöri más számítógépét és megszerzi a jelszavát, az hasonló ahhoz, mint amikor valakinek megszerzik a lakáskulcsát. A bűnöző nagy valószínűséggel azonnal felhasználja azt, és nem várja meg, míg az áldozat kicseréli a zárat. "Kihasználják az alkalmat és eltűnnek" - mondta Lance Ulanoff, a PC Magazine szerkesztője.

A szakember szerint a felhasználóknak már a kezdetekben is "erős" jelszót kell létrehozniuk. Maga ellen hívja ki a sorsot, aki anyja leánykori nevét, gyerekei, vagy háziállatai nevét használja.

"Ha egy mondat kiragadott részeit illeszti össze, azt nagyon jól az eszébe tudja vésni. "Például: 23-szor repülök" - persze itt a magyar felhasználónak el kell hagynia az ékezeteket.

Ulanoff emellett azt javasolja, hogy az emberek használjanak jelszó-intézőket - ezek ingyenesen letölthető programok, amelyek tárolják a jelszavakat, és csak a széfet kinyitó, főjelszóra kell így emlékezni. Hamarosan azonban a jelszavakat kiszorítja majd az írisz és ujjlenyomat felismerő technológia.

A kutató szerint, ha valaki naponta egy percet tölt el jelszava módosításával, az évi 16 milliárd dollárjába kerül a gazdaságnak.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk