INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

Először lesz választási vitaműsor Angliában

Infostart

A brit választások pontos dátumát még nem jelölték ki, de ezeket május végéig mindenképp le kell bonyolítani. Nagy-Britannia történetében először fordul elő, hogy a kampányhetek során televíziós vitákban érvelnek majd elképzeléseik mellett a miniszterelnök-jelöltek, méghozzá hárman, és három alkalommal.

Jelenleg a brit ellenzék legnagyobb pártja, a konzervatívoké, néhány ponttal vezet népszerűségben a hosszú évek óta kormányzó munkáspárt előtt, és mögöttük jóval elmaradva következik, de jelentős erőt képvisel a liberáldemokrata párt. A hivatalban lévő miniszterelnök, Gordon Brown elfogadta, hogy három, élőben közvetített, mintegy másfélórás tévéadásban vitassa meg az ország problémáit konzervatív párti ellenfelével, David Cameronnal és liberális párti kihívójával, Nick Clegg-gel.

A televíziós viták előkészítéséről hetek óta tárgyalt a BBC, az ITV és a Sky. A csatornák 76 pontos szabályzatot dolgoztak ki a viták lebonyolítására, és ezt a résztvevők elfogadták. Mindhárman közölték, hogy örömmel élnek a lehetőséggel.

Az első vitát az ITV rendezi, a másodikat a Sky, a harmadikat a BBC. Tapasztalt, közismert műsorvezetők irányítják a lebonyolítást. A helyszínek Manchester, Bristol és Birmingham lesznek.

Az adások első felében adott témákról vitáznak a kormányfőjelöltek: az ITV műsorában belpolitikáról, tehát az egészségügyről, a közoktatásról, a bűnözés megfékezéséről és a bevándorlásról. Egy héttel később következik a Sky vitaműsora olyan nemzetközi kérdésekről, mint az afganisztáni háború és az európai uniós tagság. Végül, már közel a választás napjához, a BBC másfél órája kerül sorra, napirendjén 45 percnyi gazdasági vitával, a fennmaradó időben pedig vegyes témákkal. Ebben a háromnegyed órában a meghívott, mintegy kétszáz tagú, szavazószándéka szerint arányosan összeválogatott közönség soraiból hangozhatnak el előre benyújtott kérdések, amelyek nem lehetnek személyeskedő jellegűek. Az arányos válogatás azt jelenti, hogy a közönség 29-29 százaléka lesz a munkáspárt, illetve konzervatív párt támogatója, 21 százalék a liberáldemokrata párté. a többiek a még ingadozó szavazókból kerülnek ki.

A közönség csak a műsor elején és végén tapsolhat.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018