eur:
393.46
usd:
367.94
bux:
66254.24
2024. április 24. szerda György

Fűtési segély apasztja a brit államkasszát

A nehézségekkel küzdő brit államháztartásra súlyos terheket ró az idei szokatlanul kemény tél. Nagyobb mennyiségű földgázt és útszóró sót kellett importálni, munkaerő kiesések voltak, ezen felül pedig sok százezer nyugdíjasnak és rászorulónak a hideg időre tekintettel fűtési segélyt kellett kiutalni.

Amennyiben egy brit háztartásban legalább egy regisztrált nyugdíjas él, ez karácsony előtt kilencezer forintnak megfelelő egyszeri fűtési segélyt kap, akkor is, ha novembertől márciusig viszonylag enyhe a tél. A nyolcvan évnél idősebbeknek ezen felül plusz tízezer forintnyi támogatás jár.

Az idei szokatlanul hideg időjárás miatt még nagyobb kiadásra kényszerül a brit államkassza: egy rendelkezés értelmében, ha a szigetország valamelyik részén hét egymást követő napon át fagypont alatt van a hőmérséklet, ott a nyugdíjasoknak további 25 font fűtési segélyt, azaz mintegy kilencezer forintnak megfelelő összeget kell kiutalni.

Londonban erre tíz éve nem volt szükség, idén azonban a brit fővárosra és vidékére is rárontott a fagy. Fűtési segély jár minden hatvan éven felüli regisztrált nyugdíjasnak és minden olyan munkanélkülinek, akinek öt éven aluli gyermeke van.

A segélyért nem kell folyamodni, nem szükséges számlák benyújtása sem, a pénz automatikusan érkezik a jogosultak bankszámlájára, vagy a postás hoz bankban beváltható utalványt. Minden hatvan éven felüli állampolgár megkapja ezt, tekintet nélkül anyagi viszonyaira. A hét napon át tartó fagyról a körzeti meteorológiai állomás küld bejelentést az illetékes hivatalnak.

Skóciában és Észak-Angliában nem ritkaság a fagy, de a szigetország más részein, így a tízmillió lakosú Londonban is, szokatlan, hogy egy teljes héten át fagypont alatt legyen a hőmérséklet és megmaradjon a hó. A lakásokban nincs dupla ablak, vékonyak a falak, a fűtést sok helyen egyetlen gázkandalló szolgáltatja. Ha a nyugdíjasnak kevés a pénze, ki-be kapcsolja a hősugárzót.

Mivel 2008-ban nagyobb volt a kihűlés miatt meghalt öregek száma, mint az előző évben, a "zord idő" fűtési segély összegét majdnem kétszeresére emelték.

Lehet, hogy a globális felmelegedésben reménykedve gondolta úgy a szociális ügyek minisztériuma, hogy nem vállal jelentős terhet, de az idei kemény tél nem kímélte Angliát sem, és a statisztika szerint egy-egy nyugdíjas a jövedelme tíz százalékát fűtésre kényszerül költeni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×