eur:
393.03
usd:
366.11
bux:
66841.8
2024. április 26. péntek Ervin

A jó eredmény ellenére takarékoskodni készül a Siemens

További belső átszervezéseket és pénzügyi szigorításokat helyezett kilátásba a Siemens elnöke a cég részvényeseinek mai müncheni értekezletén. A világ egyik legnagyobb elektrotechnikai konszernje a július elseje és szeptember vége közti időszakban több mint egymilliárd eurót veszített.

Peter Löscher a részvényesek éves közgyűlésén elmondta, hogy főleg a Nokiával közösen fenntartott mobiltelefon-részleg veszteségei terhelik a Siemens költségvetését.

A konszern elnöke szerint a cég egyes ágazatainál foganatosított takarékossági intézkedések eredményeképpen 25 százalékkal sikerült gazdaságosabbá tenni a termelést, de a pénzügyi válságból eredő nagyfokú megrendelés-hanyatlás miatt a Siemens forgalma csaknem 20 milliárd euróval esett vissza.

Így a július és szeptember közti negyedévben a konszern összesen 1,13 milliárd eurót vesztett. Peter Löscher azonban nem titkolta azt sem, hogy évi viszonylatban a Siemens nyeresége megközelíti a 2,5 milliárd eurót, és a kereskedelmi forgalmat a krízis ellenére is a tavalyi szinten, vagyis csaknem 77 milliárd eurón tudta tartani.

Mégis további takarékosságra van szükség - jelentette ki a Siemens elnöke, aki többek között nem zárta ki az újabb elbocsátások lehetőségét sem.

A részvényesek éves közgyűlésén szóba került az a megvesztegetések miatt kirobbant botrány is, amely már évek óta tépázza a Siemens tekintélyét. Peter Löscher megerősítette, hogy a konszern korábbi elnöke, Heinrich von Pierer kiegyezett a cég ügyvédjeivel négymillió euró kártérítés fizetésében felügyeleti kötelezettségének hanyag kezelése miatt.

Az előnyös szerződések megszerzése érdekében Pierer idején harapózott el a nagy összegű csúszópénzek fizetése a Siemensnél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×