INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Dubaj csődbe megy?

Infostart / InfoRádió
Dubaj neve eddig a mesés gazdasággal és a gyors növekedéssel kapcsolódott össze - most azonban azzal lepte meg a pénzvilágot, hogy fizetési haladékot kért a tartozásai kifizetésére. Mindezek nyomán felmerült, hogy az építkezéseket szervező állami holdingcég akár fizetésképtelenné is válhat a Közel-Kelet kereskedelmi központjában.

Mesterséges szigetek a tengerben, extravagáns felhőkarcolók, fedett sípálya a forró sivatagban - Dubaj, amely néhány évtizede még csak álmos halászfalu volt, az elmúlt időben büszkén hirdette gazdagságát. A vagyon sok nyugatit is az emírségbe csábított befektetőként és munkavállalóként is. Az expat életforma (ez a gazdag bevándorlókra használt kifejezés) azzal kárpótolta a szülőföldet elhagyókat, hogy a külföldiek adómentes fizetéseket és irigyelt életszínvonalat élvezhettek.

A sivatag felett azonban a pénzügyi válsággal párhuzamosan elkezdtek gyülekezni a viharfelhők, és a korábbi apró jelek után a Dubaji Fejlesztési Ügynökség most azzal sokkolta a befektetőket, hogy fizetési haladékot kért tartozásaira. Az utóbbi hónapokban a városi hatóságok azzal hitegették őket, hogy Dubaj gond nélkül tudja törleszteni 80 milliárd dolláros adósságát - annak ellenére, hogy a várost is elérte a visszaesés és az ingatlanpiac összeomlása.

Két órával azután, hogy ötmilliárd dollárt kapott kölcsön két abu dzabi banktól, a dubaji kormány május végéig törlesztési haladékot kért a Dubai World nevű holdingcég tartozásaira.

Persze nem igaz, hogy a befektetők nem láthatták előre a jeleket. A cég nemrég leállította a világ legmagasabb felhőkarcolójának építését, és a pálmafa alakú mesterséges szigeteken - ahol exkluzív otthonokat emeltek volna - szintén leálltak a munkagépek.

A bejelentés azelőtt hangzott el, hogy a helyi tőzsde egészen december 6-ig bezárt volna a muzulmán Eid-ünnep előtt.

Egyes felháborodott befektetők arról beszélnek, hogy az eset végzetesen aláássa a Dubaj iránti bizalmat. A kötvénypiacok máris azzal reagáltak, hogy emelkedett a közel-keleti hitelek kockázati mutatója. A Moody's hitelminősítő egyes dubaji állami cégek papírjait gyorsan befektetésre alkalmatlannak minősítette. A Standard and Poor's pedig közölte: a dubaji kormány által bejelentett átszervezést fizetésképtelenségként is fel lehet fogni.

Elemzők szerint Abu Dzabi kihúzhatja Dubajt a bajból - ennek azonban ára lesz, mert a konzervatívabb szomszédos emirátus a dubajiakat életformájuk megváltozására kényszerítheti


A címlapról ajánljuk