eur:
395.57
usd:
360.07
bux:
0
2024. augusztus 16. péntek Ábrahám
Nyitókép: pixabay

Élhetetlen lesz a környezetünk - drámai jóslat magyar kutatók adatai alapján

2000 óta folyamatosan melegszik a Balaton, évtizedenként 0,7 Celsius-fokkal – derül ki a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet legfrissebb felméréséből. A tó átlaghőmérséklete legjobban a keszthelyi részen emelkedett. Az adatok gyorsabb melegedést mutatnak, mint a globális előrejelzés.

Az elmúlt bő húsz évben történtek olyan környezeti változások, amelyeket csak azzal tudtak magyarázni, hogy melegszik a Balaton. De ez a tény nem volt dokumentálva, ezért archivált műholdfelvételekből visszamérték a hőmérsékleti változásokat – mondta az InfoRádióban a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. A kutatásuk végeredménye szerint a Balaton vízhőmérséklete átlagosan 0,7 Celsius fokkal növekszik évtizedenként.

"Ez azt jelenti, hogy ebben az évezredben a Balatonban a hőmérsékletnövekedés 1,2 Celsius-fokos volt. Az is egyértelművé vált, hogy vannak területi megoszlások. Az egyik például, hogy a sekélyebb nyugati medence, a keszthelyi, jobban melegszik. Ott nagyjából 1,9 Celsius fokkal Celsius-fokkal emelkedett meg, de vannak olyan pontok, például a Keszthely előtti terület, amely 2 Celsius-fokkal melegedett az elmúlt 24 évben"

– sorolta Tóth Viktor. A szakember szerint ez egyrészt a klímaváltozással függhet össze. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület szerint a globális átlaghőmérséklet 1,5 Celsius-fokkal fog nőni 2030-ra, miközben itt már most úgy tűnik, hogy 1,7-1,9 esetenként helyenként 2 Celsius fokot növekedett a vízhőmérséklet.

"Ez azt mutatja, hogy valószínűleg a sekély tavak, mint például a Balaton, jobban érintettek a klímaváltozásban. És hogyha az elkövetkezendő egy-két évben – és itt most nemcsak a magyar kormányról, hanem a bolygóról van szó, az emberiségről – nem lépünk a klímaváltozással szemben, akkor úgy tippelem, hogy

2050-re, 2060-ra olyan kardinális változások lesznek például itt Magyarországon, hogy akár élhetetlenné is válhat a környezetünk"

– fogalmazott meg drámai jóslatot a szakember.

Addigra a párolgás miatt a Balaton vizének fele elfogyhat, tette hozzá Tóth Viktor, aki szerint nem csak a klímától melegszik a tó. Az ember által beépített területek a kutatás szerint melegebbek voltak, mint a természetközeli területek, és ezek között is volt egy nagyjából 0,1-0,2 Celsius fokos eltérés, egyértelmű jeleként annak, hogy az embernek közvetlen hatása is van a hőmérséklet növekedésére.

Tehát ha egyre jobban beépítjük a Balatont, még gyorsítjuk is a melegedési folyamatot – emelte ki a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. (A kutatásról részletesebben itt írtunk.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Új jogszabály készül, drágább lehet a kötözésre vagy pelenkára szoruló betegek ellátása

Új jogszabály készül, drágább lehet a kötözésre vagy pelenkára szoruló betegek ellátása

Állapottól függően akár másfél-kétszeresére is nőhet a betegteher a dráguló kötszerek miatt – mondta az InfoRádióban az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Rásky László figyelmeztetett: a rendszeres kötözésre szoruló betegek költségei jelentős mértékben megemelkedhetnek, ha a tervezetből jogszabály lesz. Árváltozás jön az injekcióknál és a pelenkáknál is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×