eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Google

Baj van a Google térképes keresőjével, az is kiderült, miért

A szigorodó uniós szabályozások miatt több hasznos funkció is elérhetetlenné vált.

Az elmúlt hetekben sokan észrevehették, hogy nem működik megfelelően a térképes funkció a Google keresőjében. Eddig ha rá akartunk keresni egy címre, a találati lista tetején egy kis térkép mutatta meg, hogy a keresett cím pontosan hol van. A felületre rákattintva pedig megnyílt egy nagyobb térképes nézet, amit mozgatni és nagyítani is lehetett, sőt ha útvonalat akart valaki tervezni egy adott címre, egy gombnyomással át lehetett jutni a Google Térképre is.

A rendkívül hasznos funkció azonban már nem elérhető. A Telex azt írja, a találatok között ugyan még mindig megjelenik egy kis térkép, de már csak kép formájában, se rákattintani, se belenagyítani nem lehet. Sokakat bosszant az is, hogy

eltűnt a térképes keresési lehetőség a kép-, videó- és hírkeresés mellől.

Közben kiderült, miért nem elérhetők már ezek a funkciók. A jelenség nem hiba, hanem a szigorodó uniós szabályozások egyik következménye. A digitális piacról szóló uniós jogszabálynak (DMA) való megfelelés érdekében ugyanis változtatásokat hajtottak végre a Google Keresőben az Európai Gazdasági Térségben (EGT). Megerősítették, hogy a keresési eredményekben megjelenő térképek már nem linkelnek a Google Térképre, továbbá eltávolították a Keresés oldal tetején található, a Google Térképre mutató Térkép linket is. A Google egy blogbejegyzést is közzétett a DMA-nak való megfelelésről, illetve az új kritériumokról.

A változtatások célja az Európai Unió indoklása szerint az igazságos és nyílt verseny biztosítása a digitális piacokon.

Ennek érdekében megtiltják a nagy techcégeknek, hogy visszaéljenek a piaci helyzetükkel.

A nagy techcégeknek tehát március elejétől több változtatást kellett bevezetniük az uniós jogszabály miatt. A Google, illetve anyacége, az Alphabet is bekerült a hat kapuőr közé: az Amazon, az Apple, a TikTok mögött álló ByteDance, a Facebookot és az Instagramot működtető Meta és a Microsoft mellett már rájuk is új előírások vonatkoznak a digitális gazdaságban betöltött kiemelt szerepük miatt.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×