eur:
394.35
usd:
370.15
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Nyitókép: Pixabay/makamuki0

Európa történelmének egyik kincse ez a rejtélyes lelet - képek

A ritka formájú amuletten vaszkón nyelvű felirattal kívántak jó szerencsét.

A régészek 2021-ben találtak egy kéz alakú, bronz amulettet az északkelet-spanyolországi Navarra régióban, amelyen egy olyan felirat díszelgett, amely egyik, napjainkban használt nyelvvel sem egyezett. A 2100 éves amulettbe faragott feliratról most kiderült, hogy rokon a baszk nyelvvel, és ritka példája lehet egy több mint 5000 évvel ezelőtt Európában beszélt ősi nyelvnek – írja a 24.hu a Live Science cikkére hivatkozva.

Az Antiquity folyóiratban közzétett új tanulmányban a kutatók felfedték, hogy a felirat a legrégebbi és leghosszabb, amit valaha is találtak egy vaszkón nyelvből, amely egy, a modern baszk nyelvet is magában foglaló nyelvcsoport. Az eddig ismert szövegek a nyelvből főleg érméken voltak megtalálhatók. Az amuletten látható felirat első szava, amely a latin ábécét használja, a sorioneku, ami nagyon hasonlít a zorioneko baszk szóhoz, amelynek jelentése: jó szerencsét.

Forrás: Aiestaran et al.; Antiquity Publications
Forrás: Aiestaran et al.; Antiquity Publications

Míg a feliratnak csupán az első szavát sikerült megfejteni, a kutatók legalább öt szót azonosítottak, amelyek összesen 18 karaktert tettek ki a kéz formájú amulett tenyerén. A kutatók szerint a kéz alakú amulettnek rituális funkciója lehetett, úgymond isteneknek szánt ajándék. De az is lehet, hogy célja a szerencse elhozása volt.ű

A leletek arra utalnak, hogy a település már a Kr. e. első évezredtől létezett, egészen a Kr. e. első századig, amikor is leégett a szertori háború alatt. A latin betűk használata azt mutatja, hogy a rómaiak jelen voltak a területen, amikor az amulett készült.

A baszk az egyetlen fennmaradt, rejtélyes múlttal rendelkező vaszkón eredetű nyelv. Bár az eredete nem tisztázott, a nyelvészek úgy gondolják, hogy az Ibériai-félsziget északkeleti részén beszélt ősi nyelvekből származik. A baszkot kivéve a legtöbb modern európai nyelv az indoeurópai nyelvcsaládhoz tartozik. A baszkot a nyelvészek elszigeteltnek tartják, mivel nem hasonlít a többi beszélt nyelvhez. A szakértők között vita van abban, hogy az indoeurópai szavak vagy a vaszkón nyelvek voltak jelen előbb Európában, és melyik melyikből táplálkozott.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×