eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Új kígyófajokat fedeztek fel a dél-amerikai dzsungelben - máris a kihalás szélén vannak

A felfedezés részben annak is köszönhető, hogy az egyik kutatót megmarta egy az eddig ismeretlen fajok közül.

Öt korábban ismeretlen kígyófajra bukkantak Kolumbia és Ecuador dzsungeleiben, köderdeiben – írja a Pensoft Publishers közleménye alapján a 24.hu. A kutatók által közzétett tanulmányból derül ki, hogy a felfedezés részben egy marásnak is köszönhető.

A szóban forgó hüllőket azelőtt a tudósok a Schegel-lándzsakígyó (Bothriechis schlegelii) faj különböző megjelenésű populációihoz tartozónak gondolták,

de az új vizsgálatok bebizonyították, hogy valójában eddig nem ismert fajok tagjai.

A Schlegel-lándzsakígyók szemeik feletti apró szarvaikról ismertek, valamint arról, hogy az egyedek különböző színekben pompázhatnak - létezik például arany, barna, zöld és rózsaszín is. Mint írják, ezért is nem csoda, hogy eddig több különböző fajt is közéjük soroltak, hiszen pusztán a megjelenésük alapján nem lehetett őket megkülönböztetni.

Az új fajok a Rahím-lándzsakígyó (Bothriechis rahimi), Huszain-lándzskígyó (B. hussaini), Sah-lándzsakígyó (B. rasikusumorum), Klebba-lándzsakígyó (B. klebbai) és Khwarg-lándzsakígyó (B. khwargi) neveket kapták - írja a lap.

Az eddig ismeretlen viperák mérge kicsit gyengébb, mint a Schlegel-lándzsakígyóé, amit az expedíció egyik tagja első kézből meg is tapasztalhatott egy Rahim-lándzsakígyó jóvoltából.

Az egyik kutató, Lucas Bustamante volt azt, aki elszenvedte a harapást az egyik állattól. Arról számolt be, hogy szédült, bizonyos időközönként fájdalmat érzett a sérülés körül, amely később fel is duzzadt. Később aztán teljesen felépült, miután beadták neki az ellenmérget.

A szakértők szerint négyet máris a kihalás fenyeget a felfedezett öt új fajból, mivel lakóhelyeik 50-80 százalékát már kipusztították. A csapat éppen ezért arra figyelmezteti az illetékeseket, hogy minél hamarabb kezdjenek a kígyók megóvására törekvő munkákba.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×