eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Woman With Pipette And Test Tubes
Nyitókép: RomoloTavani/Getty Images

Mesterséges genomból állítottak elő élő sejtet

A biológia iparosításával forradalmasítja az üzemanyagok és gyógyszerek előállítását, de jobb, ha nem kerül ki a szabad természetbe.

A Nottingham Egyetem munkatársai a Cell hasábjain számoltak be róla, hogy sikerrel járt a szintetikus genomú élesztő létrehozására irányuló tudományos program - írja az Axios híradása alapján az Index.

Az eredmény tudományos mérföldkőnek számít, úgy jött létre, hogy a kutatók 16 kromoszóma mesterséges változatát állították elő, majd egyesítették ezeket egy élő organizmusban.

A tudomány eddig csak baktériumokat és vírusokat tudott mesterséges genetikával előállítani, ám az állati és növényi sejtek jóval összetettebbek, ezért az élesztő létrehozása nagyon nehéz elméleti és technikai kihívás volt. A problémát az jelenti, hogy a beavatkozás legtöbbször mérgező és végzetes a sejt számára - írja a tudományos portál.

Három fő célt értek el a kutatók a mesterséges élesztővel: fokozták a genom stabilitását, megváltoztatták bizonyos genetikai instrukciók célját, és olyan rendszert építettek be, amellyel a jövőben könnyebb lesz különböző képességekkel felruházni a sejteket. Így képesek lehetek elérni, hogy az organizmusok például metán elfogyasztásával gyógyszert, vagy akár üzemanyagot állítsanak elő.

Azonban a technológia egyik potenciális veszélye, hogy ezt a biovegyipari folyamatot a természetben is folytatják, ha esetleg kiszabadulnak.

A kutatók felhívták rá a figyelmet, hogy a mesterséges sejtek használatának még jogi szabályozásra van szüksége. A portál azt írja, Benjamin Blount, a mesterséges élesztő előállítását vezető kutató igyekezett mindenkit megnyugtatni, az általuk megalkotott organizmus nem tudja génjeit tovább örökíteni, természetes körülmények között életképtelen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×