eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Chamonix, 2012. július 12.2010. június 4-i kép a Mont Blanc-hegységhez tartozó Maudit-hegy északi oldaláról (az előtérben) és a Mont Blanc legmagasabb, 4808 méteres csúcsáról. A Mont Maudit oldalán, 4000 méteres magasságban lavina sodort el hegymászókat 2012. július 12-én. A hógörgeteg következtében kilencen életüket vesztették, tizenegyen sérüléseket szenvedtek, négyen pedig eltűntek. Az alpinisták Dániából, Franciaországból, Németországból, Spanyolországból, Svájcból és Szerbiából érkeztek. (MTI/EPA/Arno Balzarini)
Nyitókép: MTI/EPA/Arno Balzarini

Két év alatt két métert zsugorodott a kontinens legmagasabb hegye

A 2023. szeptemberi mérés szerint 4805,59 méter volt Európa legmagasabb hegycsúcsa, a Mont Blanc magassága, 2,22 méterrel alacsonyabb, mint az előző, 2021. évi méréskor - közölték francia földmérők.

Ez a különbség a nyári csapadékmennyiség változékonyságáról is tanúskodhat, a jelenséget már a múltban is megfigyelték - közölte Jean de Garets, az Haute-Savoie megyei földmérők képviselője.

"Mi csak az adatokat gyűjtjük a jövő nemzedékek számára, nem pedig magyarázzuk őket, ezt a tudósokra hagyjuk" - mondta a szakember.

Mintegy húsz ember hatolt fel modern eszközökkel és - most először - egy pilóta nélküli repülő szerkezettel felszerelve szeptember közepén a csúcsra nyolc kötélcsoportban, hogy több napon át pontról pontra méréseket végezzen.

"A mérések során sokat megtudtunk: a hegycsúcs állandó mozgásban van, mind a magasságát, mind a helyzetét illetően" - hangsúlyozta Jean de Garets.

Az előző méréskor - 2021 szeptemberében - 4807 méter 81 centimétert mértek. A hegycsúcs magasságát nagyjából húsz éve mérik meg kétévente, a legnagyobb magasságot - 4810,9 métert - 2007-ben mérték.

A szakértők két éve a számok ingadozását azzal magyarázták, hogy a hegycsúcsot vastag "örök hótakaró" borítja, amelynek formája egy hótorlaszhoz hasonlóan a szél és az időjárás hatására állandóan változik. A jelenség pontos magyarázatát akkor is a klíma- és gleccserkutatókra hagyták.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×