eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Roszkozmosz orosz űrügynökség által 2022. december 15-én közreadott kép a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásról (ISS). Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és az orosz űrügynökség szivárgás miatt lemondta Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin orosz űrhajós december 14-re tervezett űrsétáját az űrállomás körül. Az orosz űrhajósoknak korábban, november 25-én már le kellett mondaniuk egy űrsétát, akkor az űrruhájukkal kapcsolatban merült fel gond.
Nyitókép: MTI/AP/Roszkozmosz

Csatlakoztak: ahol még folyik az orosz-amerikai közös munka

Sikeresen összekapcsolódott a nemzetközi űrállomással Szojuz MSz-24 orosz űrhajó, fedélzetén két orosz űrhajóssal és egy amerikai űrhajósnővel.

A Szojuz fedélzetén Oleg Kononyenko űrhajós - akinek ez az ötödik űrutazása -, valamint Nyikolaj Csub és a NASA asztronautája, Loral O'Hara utazott; Csub és O'Hara először jár az űrben. Az űrhajósok az orosz Szergej Prokopjevet és Dmitrij Petyelint, valamint az amerikai Frank Rubiót váltják, akik egy éve érkeztek az ISS-re. A három űrhajós küldetése meghosszabbodott az őket visszaszállító Szojuz MSz-22 meghibásodása miatt: a járműnél 2022 decemberében, amikor az űrállomáson dokkolt, szivárgást állapítottak meg, amelyet Moszkva szerint egy kisméretű meteorit becsapódása okozott.

Az űrkutatás azon ritka területek egyike, ahol továbbra is fennmaradt az együttműködés Oroszország és az Egyesült Államok között az ukrajnai háború okozta jelentős feszültségek ellenére.

Loral O'Hara csütörtökön úgy vélte, hogy az ISS "a béke és az együttműködés jelképe". "Azzal ellentétben, ami a Földön történik (...), ahol országaink gyakran nem értik meg egymást, itt fent nagy az egyetértés, megértjük egymást és nagyon vigyázunk a kapcsolatunkra" - fogalmazott.

"Vigyázunk egymásra"- tette hozzá Oleg Kononyenkov.

Az orosz űrhajósok a tervezett 375 napos űrbeli tartózkodás során négy űrsétát hajtanak végre. Kononyenko és Csub várhatóan 2024 szeptemberében tér vissza a Földre a Szojuz MSz-25 űrhajó fedélzetén, Loral O'Hara pedig a Szojuz MSz-24 űrhajóval 2024 márciusában.

Egyéves tartózkodása végén Kononyenko új rekordot állít fel: összesen több mint ezer napot tölt majd az űrben.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×