eur:
393
usd:
362.5
bux:
66049.9
2024. február 29. csütörtök Elemér
Nyitókép: Pexels.com

Nem a rettegett óriás lódarázs vetette meg a lábát Európában – képek

Az elmúlt napokban megjelent hírekkel szemben nem a hatalmas méretű óriás lódarázs jelent meg Európában, hanem a jóval kisebb ázsiai lódarázs. Ez utóbbi a Magyarországon élő európai lódarázsnál is kisebb és egyáltalán nem agresszív.

A Magyar Természettudományi Múzeum darázsgyűjteményének vezetője szerint fajkeverésről van szó. Vas Zoltán szerint igaz, hogy a 2000-es évek elején Kínából Franciaországba betelepült egy bizonyos fajta ázsiai lódarázs, aminek a tudományos megnevezése Vespa velutina. Körülbelül tíz év alatt egész Franciaországban elterjedt, majd haladt tovább a környező országokba, közelítve Magyarország felé is. Már van ismert előfordulása az Egyesült Királyságban, Németországon és Olaszországban is.

A Vespa velutina azonban nem azonos a hazai hírekben megjelenő, szintén ázsiai származású óriás lódarázzsal – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy utóbbi – nevéhez híven – valóban óriási, csaknem kétszerese a hazánkban is őshonos lódarázsnál. Az ázsiai óriás lódarázs (Vespa mandarinia) öt centimétert meghaladó testhosszú is lehet, míg európai rokonának a nagyobb példányai sem igazán haladják meg a három és fél centit. A Vespa velutina viszont még a nálunk élő lódarázsnál is kisebb, mert két és fél-három centiméternél nem nő nagyobbra.

„Tehát nem azt a monstrumot hurcolták be, és nem is most, hanem 19 évvel ezelőtt” – fogalmazott Vas Zoltán, aki szerint elképzelhető, hogy a Vespa velutina idővel Magyarországon is fel fog bukkanni, de ez nagy különbséget nem fog jelenteni, tehát nem fogunk nagyobb darázsveszélyben élni, mint amiben amúgy is élünk.

A Vespa velutina jelentette veszélyt illetően a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa megerősítette, hogy a előszeretettel vadászik a házi méhekre, de ezzel kapcsolatban csak meglehetősen szerteágazó, anekdotikus információk állnak rendelkezésre, noha közel húsz éve jelen van Európában. "Esetleg lokálisan okozhat kisebb problémákat, de generális, mély apokalipszisre nem kell számítani" – fogalmazott.

A szakértő szerint az ázsiai óriás lódarázs annyiban rosszabb a hazánkban is őshonos lódarázsnál, mint amennyivel nagyobb, ugyanis a nagyobb testméret több mérget is jelent egy szúrásnál. De

nem agresszívebb, nagyjából ugyanúgy működik, mint a mi lódarazsunk:

a fészek közelében igencsak veszélyes lehet, azon kívül viszont – ha az ember nem kezdi el csapkodni, hessegetni – „az állat nem keresi a bajt”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.29. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Zöld lámpát adott Brüsszel a lengyelek közel 140 milliárd eurójának, Magyarország még várhat

Zöld lámpát adott Brüsszel a lengyelek közel 140 milliárd eurójának, Magyarország még várhat

Az Európai Bizottság zöld utat adott Lengyelországnak, hogy hozzáférjen a jelentős, 137 milliárd eurós uniós finanszírozáshoz. A helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF), valamint a kohéziós támogatásokra vonatkozó döntés azt követően érkezett, hogy Lengyelország jogállamisági reformokat és az igazságszolgáltatás függetlenségének növelését célzó intézkedéseket fogadott el. Magyarország esetében még messze lehet a tárgyalások vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×