eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
Realistic comet, meteorite, an asteroid in motion burns against the background of outer space. 3d object vector illustration. Bullet burns with fire
Nyitókép: layritten/Getty Images

Aszteroida közeledik: a 2046-os Valentin-napon jöhet a világvége

A NASA már figyelemmel kíséri az úszómedence méretű aszteroidát: szerencsére egyelőre úgy tűnik, kis esély van a tényleges becsapódásra.

A NASA és az Európai Űrügynökség is kiszámította, mekkora esély van arra, hogy az aszteroida földbe csapódjon: az előbbi szerint 1:560-hoz, míg az utóbbi szerint 1:625-höz az esély – írja a CNN.

Az égitest, melyet 2023 DW néven tartanak számon, az egyetlen olyan, amelyet a Torino-skálán – mely a Földdel való összeütközés valószínűségének érzékeltetésére használnak – eléri a tíz fokozatból az elsőt. Ez a besorolás a NASA szerint azt jelenti, hogy az ütközés esélye rendkívül valószínűtlen, és nem ad okot a közvélemény figyelmére vagy aggodalmára.

"Ez az objektum nem különösebben aggasztó" – mondta Davide Farnocchia, a kaliforniai Pasadenában található Jet Propulsion Laboratory navigációs mérnöke. Tény ugyanakkor, hogy a besorolás és a becsapódás esélye is nagy mértékben változhat az aszteroidáról gyűjtött további adatok és azok elemzése alapján.

A NASA közlése szerint egy égitest felfedezését követően heteken át tart az azzal kapcsolatos adatgyűjtés, illetve az adatok értékelése. A tapasztalatok alapján ugyanakkor az égitestek kezdetben veszélyesebbnek tűnhetnek, mint amilyenek valójában.

"Mivel a nagyon korlátozott számú megfigyelésből származó pályák bizonytalanabbak, valószínűbb, hogy az ilyen pályák megengedik a jövőbeli becsapódásokat. Ezek kizárhatók, amikor több adat áll rendelkezésre" – olvasható a NASA laborjának weboldalán.

Az aszteroida Holdhoz való közelsége miatt

néhány napba telhet, mire újabb adatokat lehet gyűjteni

– a legutóbbi telihold három nappal ezelőtt volt, a Hold még mindig fényes és nagy az égen, ami valószínűleg eltakarja a 2023 DW-t a közvetlen megfigyelés elől. Hamarosan azonban elvégezhetők a részletesebb mérések.

A NASA szerint az aszteroida átmérője körülbelül 50 méter, az előrejelzések szerint

tíz alkalommal közelíti meg a Földet, legközelebbi 2046. február 14-én lesz, majd még kilencszer 2047 és 2054 között.

Az aszteroida várhatóan mintegy 1,8 millió kilométerre kerül a legközelebb a Földhöz.

Az égitestet, mely másodpercenként 25 kilométert tesz meg, először február 2-án észlelték égboltunkon.

Davide Farnocchia a NASA DART-missziójának, vagyis a Double Asteroid Redirection Testnek a 2022 szeptemberében végrehajtott sikerét bizonyítékként említette arra, hogy az emberiség fel tud készülni a potenciálisan katasztrofális pályán lévő űrsziklákkal való szembenézésre. A DART során egy űrhajót szándékosan ütköztettek egy aszteroidával, hogy megváltoztassák annak pályáját.

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 22. 20:36
×
×
×
×