eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Ez az új felfedezés forradalmasíthatja a depresszió gyógyítását

A vérben keringő gyulladáscsökkentő anyagok viselkedéséből jutottak ígéretes következtetésre a kutatók.

Ennek a mentális zavarnak sok oka lehet, lelki és fizikai eredetűek is. A jelenlegi gyógyszeres kezelések egyes neurotranszmittereket céloznak, friss kutatások szerint azonban elgondolkodható lehet akár gyulladáscsökkentőt alkalmazni. Egyes esetekben ugyanis a depressziós viselkedést gyulladásos folyamatok is okozhatják - írta a vg.hu.

A vérben található gyulladáskeltő anyagok károsítják a test és az agy közötti gátat, a vér-agy gátat, majd az agyban gyulladást okoznak és ezzel megváltoztatnak kulcsfontosságú idegi kapcsolódásokat. A depresszió kockázatának kitett embereknél a gyulladás így a betegség kiváltó oka lehet. Az öngyilkosságot elkövetők agyából a boncolás után kimutatták, hogy az agy immunsejtjei nagy mértékben aktiválódtak és azok gyulladáskeltő anyagokat szabadítottak fel.

“Apró lyukak keletkeznek a vér-agy gáton, ami lehetővé teszi, hogy a gyulladás a vérből az agyba jusson. Ez végül megváltoztatja azokat a sejteket, amelyek a viselkedésért, azaz azért felelősek, akik vagyunk” – mondta Caroline Ménard, az Université Laval és a CERVO agykutató intézet pszichiátriai és idegtudományi adjunktusa a Washington Postnak egy 2022-es egereken és halott emberi agyakon végzett tanulmányra hivatkozva.

A cikk kiemeli még, hogy a gyulladáskeltő gyógyszerek depressziót eredményezhetnek, ami ok-okozati összefüggésre utal. Andrew Miller, a Madison-i Wisconsin University humánpszichológia, humánökológia és pszichiátria professzora szerint a gyulladás az egyik módja annak, ahogy az immunrendszer az aggyal kommunikál. Az evolúció során amikor amikor az állatok megsérültek vagy fertőzéssel küzdöttek, az agy és az immunrendszer úgy segítették a gyorsabb felépülést, hogy fékezték az előbbi tevékenységét. A mai embereknek viszont ez az immunválasz már nem jó alkalmazkodás, hiszen manapság már az egészségtelen ételek és a mozgásszegény életmód a gyulladások fő eredői.

Összetett, hogyan befolyásolja a depressziót a gyulladás. Azt már megállapították, hogy csökkentheti az örömérzetet, lassíthatja a gondolkodást és a mozgást, azaz olyan tüneteket okoz, mint a depresszió. Továbbá csökkentheti a dopamin, azaz a jutalmazásban és a mozgásban szerepet játszó neurotranszmitter felszabadulását is.

Az immunrendszer, az érrendszer és az idegrendszer összehangolt érintettsége azt mutatja, hogy a depresszió egész testet érintő probléma, amelynek megoldásához egész testre kiterjedő, holisztikus megközelítés is szükséges.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×