INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

demencia

tévé

kutatás

Video wall with small screens digital concept

Út a demenciához: üljünk a tévé előtt!

Infostart

Egy kutatás szerint azoknál a hatvan év fölöttieknekél, akik tévézni ülnek le, nagyobb esély van demencia kialakulására, mint akik ülő tevékenységet végeznek, de ennél kevésbé passzívan töltik idejüket.

Az olvasás vagy a számítógéphasználat, melyek nagyobb mértékű intellektuális stimulációt jelentenek, képesek az ülés negatív hatását csökkenteni a Sky News cikke szerint.

Az Arizonai és a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatóinak közös munkája megmutatta, hogy az ülő tevékenység és a demencia kialakulásának kockázata közti kapcsolat akkor is létezik, ha az ember egyébként fizikailag is aktív életet él.

Az olvasás jó, a tévézés nem

Nem mindegy ugyanakkor, hogy ki mit csinál az üléssel töltött idő közben, állapították meg.

"Nem magával az üléssel van baj: az ülés közben végzett tevékenység hat a demencia kockázatának mértékére"

– fogalmazott David Raichlen professzor, a kutatás egyik szakértője.

Korábbi tanulmányokból ismert, hogy tévézés közben kisebb az izmok aktivitása, mint számítógéphasználat vagy olvasás idején.

"Bár a kutatások kimutatták, hogy a hosszú ideig tartó, megszakítás nélküli ülés az agyi véráramlás csökkenésével jár, a számítógép-használat során fellépő viszonylag nagyobb szellemi stimuláció ellensúlyozhatja az ülés negatív hatásait" – mondta Raichlen.

A kutatást a UK Biobank adatai alapján végezték, melyeket 500 ezer ember szolgáltat önkéntesen. 2009-2010 közt több mint 145 ezer hatvan év fölötti résztvevőt kértek meg arra, hogy naplózzák tevékenységüket. A kutatás kezdetén egyiküket sem diagnosztizálták demenciával.

12 év elteltével ugyanakkor

már több mint 3500 demenciás volt köztük.

Az állapot kialakulása független volt attól, hogy az érintett mennyire volt aktív fizikailag.

A szellemi aktivitás jelentősége nagy

"Bár tudjuk, hogy a fizikai aktivitás jót tesz az agyunk egészségének, sokan úgy gondoljuk, ha nap közben fizikailag aktívabbak vagyunk, azzal ellensúlyozhatjuk az ülve töltött idő negatív hatásait" – mondta a tanulmány szerzője, Gene Alexander, az Arizonai Egyetem pszichológiaprofesszora és az Evelyn F. McKnight Agykutató Intézet professzora.

"Eredményeink arra utalnak, hogy a szabadidős tevékenységeink során végzett ülő tevékenységek hatásai valójában függetlenek attól, hogy fizikailag mennyire vagyunk aktívak. A szellemi aktivitás – például számítógép-használat közben – kulcsfontosságú módja lehet annak, hogy ellensúlyozzuk a demencia megnövekedett kockázatát, amely a passzívabb ülő magatartással – például a tévénézéssel – kapcsolatos" – fogalmazott.

Nyitókép: Vertigo3d/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018