eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Hallgatók várakoznak a kiköltözésre a Pécsi Tudományegyetem Szalay László Kollégium épülete előtt Pécsen 2020. március 16-án. A koronavírus-járvány miatt a kormány intézménylátogatási tilalmat rendeltek el a magyarországi egyetemeken, csak távoktatásban folytatható az oktatás.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Pécs saját "koponyái" készítik elő az intézmények zöld átállását

A szükséges szellemi kapacitás a város egyetemén rendelkezésre áll.

Több mint négyszázmillió forintos fejlesztési forrás segítségével tizenhét épületének energetikai felújítását készíti elő a Pécsi Tudományegyetem (PTE) - tájékoztatta az intézmény hétfőn az MTI-t.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 421 millió forintos forrását kiviteli tervek elkészítésére és a kivitelezési közbeszerzési eljárások lefolytatására fordíthatja az intézmény - közölték.

Az oktatási és betegellátási célokat szolgáló pécsi és szekszárdi épületek - így például klinikai egységek, gimnáziumok - csaknem mindegyike jobb energetikai besorolási osztályba kerülhet a fejlesztéseknek köszönhetően, "kilenc ház esetében pedig BB-s energetikai besorolás, vagyis közel nulla energiaigény elérése valósulhat meg". A PTE számára a projekt közép- és hosszú távon is jelentős megtakarítást eredményezhet, hiszen nyílászárókat cserélnének, napelemeket telepítenének, világítástechnikai, fűtési és a légtechnikai korszerűsítést hajtanának végre - írták.

A PTE "az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet fordít az energiatudatosságra, ennek köszönhetően pedig a Green Metric által végzett Zöld Egyetemi Világrangsorolásban 2021-ben az előkelő 42. helyen végzett a PTE, a kezdeményezésben résztvevő 11 magyarországi egyetem közül pedig a legjobb pozícióban zárt" - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×