eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Doctor in hospital background with copy space. Healthcare and medical concept.
Nyitókép: NanoStockk/Getty Images

Aki magasabb, azt jobban veszélyeztetik ezek a betegségek

Akár magas, akár alacsony legyen valaki, pusztán testmagassága miatt bizonyos típusú megbetegedésekre nagyobb az esélye egy amerikai kutatás szerint.

A szívbetegségtől a rákig egy sor megbetegedést összefüggésbe hoztak már a testmagassággal, azt azonban eddig nem tudták meghatározni a kutatók a MedicalXpress cikke szerint, hogy az alacsony vagy a magas emberek érezhetik magukat nagyobb veszélyben, vagy hogy a magasságot befolyásoló tényezők, mint például a táplálkozás és a társadalmi-gazdasági státusz, valóban felelősek lehetnek-e a magasabb rizikóért.

Az új tanulmányban a kutatók külön vizsgálták a különböző betegségek és a személy tényleges magassága, valamint a genetika alapján előre jelzett magassága közötti összefüggéseket. A kutatócsoport veteránok adatait használta, több mint 200 ezer fehér bőrű és több mint 50 ezer színes bőrű felnőtt genetikai és egészségügyi adatai alapján.

Az eredmények megerősítették a korábbi megállapításokat, amelyek szerint

a magas testalkat összefügg a pitvarfibrilláció és a visszeresség nagyobb kockázata mellett a szívkoszorúér-betegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint alacsonyabb kockázatával.

A tanulmány további, új összefüggéseket tárt fel a nagyobb testmagasság és a perifériás neuropátia – amelyet a végtagok idegeinek károsodása okoz –, valamint a bőr- és csontfertőzések, például a láb- és lábszárfekélyek magasabb kockázata között.

A tanulmány több mint ezer állapotot és tulajdonságot vizsgált, így ez az eddigi legnagyobb kutatás a magasság és a betegségek összefüggéséről. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a magasság a felnőtteknél számos gyakori betegség eddig fel nem ismert kockázati tényezője lehet, de további vizsgálatokra van szükség néhány összefüggés tisztázásához, a jövőbeli tanulmányokat pedig előnyös lenne nagyobb, változatosabb nemzetközi populáción végezni.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×