eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Rekordot döntött a metán mennyisége a légkörben

Ráadásul soha nem nőtt még ilyen mennyiségben légköri koncentrációja, mint most.

A metán üvegházhatású gázként a szén-dioxid mögött a második felelőse a globális felmelegedésnek: hatása erősebb is azénál, de sokkal hamarabb lebomlik, mint a szén-dioxid. Szakértők szerint a metánkibocsátás csökkentése az egyik legegyszerűbb és leggyorsabban eredményt hozó, a klímaváltozással szembeni intézkedés lehet az NBC News cikke szerint.

A légköri metánszint 2021-ben 17 ppm-mel emelkedett. A légköri metán teljes szintje 162 százalékkal magasabb, mint az iparosodás előtti szint, és mintegy 15 százalékkal magasabb, mint néhány évtizeddel ezelőtt, közölte a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA).

Frissen került a középpontba

A légkörben lévő szén-dioxid továbbra is az éghajlatváltozás elsődleges és hosszú távú hajtóereje: az ügynökség szerint ennek szintje is tovább növekszik, és új csúcsokat ér el. A metánszennyezés csökkentése ugyanakkor a közelmúltban a nemzetközi éghajlati tárgyalások középpontjába került.

Bár a metán az éghajlatváltozás rövid életű hajtóereje, mégis jelentős hatása lehet, mivel sokkal több hőt és energiát nyel el, mint a szén-dioxid.

"Adataink szerint a globális kibocsátás továbbra is gyors ütemben halad rossz irányba. A metánkibocsátás csökkentése fontos eszköz, amelyet már most felhasználhatunk arra, hogy rövid távon mérsékeljük az éghajlatváltozás hatásait és csökkentsük a felmelegedés ütemét" - mondta Rick Spinrad, a NOAA igazgatója.

A gázkibocsátás közel ötödét adja

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének legutóbbi elemzése szerint a metán potenciális hozzájárulása a globális felmelegedéshez több mint 81-szerese az azonos mennyiségű szén-dioxidénak, ha a hatásokat 20 év alatt mérjük. Az IPCC legutóbbi jelentése szerint 2019-ben a metán az összes üvegházhatású gázkibocsátás 18 százalékát tette ki.

Metán számos módon kerülhet a légkörbe. A földgáz elsődleges összetevője az állattenyésztés mellékterméke is, vizes élőhelyeken szerves anyagok bomlásakor is felszabadul.

Egyszerű változtatni a kibocsátáson

Jae Edmonds, a Csendes-óceáni Északnyugati Nemzeti Laboratórium Közös Globális Változáskutató Intézetének vezető tudósa és az IPCC nemrégiben kiadott jelentésének szerzője szerint

a metán egyszerre jelent kihívást és lehetőséget

az éghajlatváltozás ellenőrzés alá vonása felé való könnyebb haladásra.

"Ez egyszerre jó és rossz hír. A metán emberhez köthető forrásai igen változatosak, amelyek közül sok viszonylag könnyen kezelhető" - mondta Edmonds.

A hulladéklerakók által termelt metán befogása, a kérődző állatok tenyésztésének csökkentése, a tenyésztett állatok táplálkozásának megváltoztatása, valamint a földgáz kitermelésének és szállításának szigorítása a metánkibocsátás csökkentése révén jelentős változást hozhatna a globális felmelegedésben. Az IPCC becslése szerint a globális metánkibocsátás mintegy 6 százaléka a fosszilis tüzelőanyagok kitermelése és szállítása során kiszivárgó kibocsátás.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×