eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pexels

Megdöbbentő, mit tesznek gáztűzhelyeink a légkörben

A felmelegedésre is nagyobb mértékben hathatnak ezek a háztartási gépek, mint azt eddig hittük.

Az amerikai háztartásokban használt gáztűzhelyek környezetterhelése megegyezik félmillió benzinüzemű autóéval: ez jelentősebb, mint amit korábban gondoltunk, derül ki a Stanford Egyetem kutatásából.

"Ez a tanulmány megerősíti azt, amit a környezetvédők már több mint egy évtizede mondanak: nincs olyan, hogy tiszta gáz, sem otthonaink, sem közösségeink, sem az éghajlat számára. A fúrt kutaktól a konyháinkban lévő tűzhelyekig eljutó a gáz károsítja egészségünket és felmelegíti a bolygót" – mondta Lee Ziesche, a Sane Energy, egy nonprofit klímajogi csoport a kutatástól független közösségi koordinátora a CNN-nek.

A földgáz egyik fő összetevője a metán, ez az anyag pedig nagy szerepet kap a globális felmelegedés kialakulásában.

Hatása nyolcvanszorosa is lehet a szén-dioxidénak rövid távon, vélekednek a kutatók.

A rosszul szellőző konyhákban bajba kerülhetünk

A tanulmány azt is megállapította, hogy a páraelszívó nélküli vagy rosszul szellőző otthonokban a földgáz égésének melléktermékeként keletkező káros nitrogén-oxidok koncentrációja perceken belül elérheti vagy meghaladhatja az egészséges határértéket, különösen a kis konyhával rendelkező otthonokban.

Ezen túl a gáztűzhelyekből és sütőkből jelentős mennyiségű, a bolygót felmelegítő metán szivárog, akár be vannak kapcsolva, akár nem.

A tanulmány becslései szerint a tűzhelyek a beléjük érkező földgáz 0,8-1,3 százalékát adják le a légkörbe el nem égett metán formájában. Ez nem tűnik soknak, de a tanulmány vezető szerzője, Eric Lebel szerint mégis az, ha hozzáadjuk a gáz kitermelése és továbbítása során felszabaduló metán mennyiségéhez.

Folyamatosan szivárog a metán

"Ha valaki azt mondja, hogy nem használja a tűzhelyét, így valójában nem bocsát ki metánt, az valójában nem igaz, mert az általunk vizsgált sütők többsége minimum lassú metánszivárgást mutatott, amíg ki volt kapcsolva" - mondta Lebel, aki a Stanford Egyetem végzős hallgatójaként végezte a kutatást, most a PSE Healthy Energy vezető kutatója.

A nitrogén-oxidok

főleg a gyerekekre és az idősekre gyakorolnak káros hatást,

felszabadulásuk mennyisége az elégetett gázétól függ.

"Tehát ha bekapcsolunk egy plusz égőt vagy nagyobb égőt használunk, esetleg nagyobbra vesszük azt, egyre több nitrogén-oxid fog termelődni" – mondta Lebel. Ezeknek a gázoknak a koncentrációja attól függ, hogy mekkora a konyha és hogyan szellőzik.

Komplex kérdés a háztartási kibocsátásé

A kutatás jól mutatja, mennyivel nagyobb légszennyezők lehetnek a háztartások annál, mint amit hiszünk: a kibocsátás-csökkentés elérése érdekében az ilyen forrásokat is fontos számba venni.

"Ez nem csak éghajlati vagy egészségügyi kérdés, hanem mindkettő együtt" – emelte ki Eric Lebel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×