INFORÁDIÓ
2022. január 22. szombat
Artúr, Vince

koronavírus

nátha

védettség

t-sejt

Child with runny nose. Mother helping to blow kids nose with paper tissue. Seasonal sickness.

A nátha utáni T-sejtes immunitás is védhet koronavírus ellen

Infostart

De nem szabad csak erre hagyatkozni, a koronavírus elleni oltás jelenti továbbra is a legjobb védelmet.

Kisebb eséllyel kapják el a koronavírust azok, akiknek a vérében nagy mennyiségben találhatók meg a nátha után termelődő T-sejtek az Imperial College London kutatása szerint.

A tudósok szerint bár ez a felismerés igen fontos, nem szabad, hogy az emberek csak erre az immunitásra hagyatkozva ne kérjék koronavírus elleni védőoltásukat. A T-sejtek olyan fehérvérsejtek, amelyek segítenek megakadályozni, hogy szervezetünk megfertőződjön – írja a Sky News cikkében.

A megfertőződés okait kutatták

A tanulmány vezető szerzője, Rhia Kundu, az Imperial's National Heart & Lung Institute munkatársa azt mondta: arra voltak kíváncsiak, vajon hogyan lehetséges az, hogy a koronavírusnak való kitettség nem mindig végződik megfertőződéssel.

"Azt találtuk, hogy a már meglévő T-sejtek magas szintje, amely más emberi koronavírusokkal, például a náthával való megfertőződést követően alakul ki, védelmet nyújthat a koronavírus általi megfertőződéssel szemben.

Ez fontos felfedezés, de a védelemnek csak egy formája:

hangsúlyoznám, hogy senki sem hagyatkozhat kizárólag erre. A koronavírus elleni védekezés legjobb módja a védőoltás, beleértve az emlékeztető adag beadását is" – fogalmazott.

Kétféle teszttel is vizsgálódtak

A vizsgálat 2020 szeptemberében kezdődött, amikor az Egyesült Királyságban a többség még nem esett át a koronavíruson. A kutatásba 52 olyan személyt vontak be, aki PCR-teszttel igazolt módon fertőzött családtagokkal élt együtt. A résztvevőkön a vizsgálat kezdetén, majd négy és hét nappal később PCR-tesztet végeztek, hogy megállapítsák, kialakult-e náluk fertőzés. Vírusnak való kitettségüket követően hat nappal vért is vettek tőlük, hogy felmérhessék a más koronavírusokkal történt korábbi fertőzés révén szervezetükben jelen levő T-sejtek szintjét.

A kutatók megállapították, hogy a 26 olyan személynél, aki nem fertőződött meg, szignifikánsan magasabb volt a keresztreaktív T-sejteknek a szintje, mint a 26 olyan személynél, aki megfertőződött a koronavírussal.

A tanulmány szerint a T-sejtek a koronavírus belső fehérjéit célozzák meg, nem pedig a vírus felszínén található tüskés fehérjét. A jelenlegi vakcinák nem váltanak ki immunválaszt ezekre a belső fehérjékre. Ez is utal arra, hogy a komplexebb immunválaszt kiváltó oltások erősebb védelmet nyújthatnak a vírussal szemben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Kyryl Gorlov/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018