eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Microscopic view of covid-19 omicron variant or B.1.1.529 and letter of omicron in Greek alphabet on red background. 3D rendering.
Nyitókép: Getty Images

Heteken belül elkezdhet dolgozni a Moderna omikronos oltásán

A jövő év legelején megkezdenék a klinikai teszteket is.

Semmilyen problémát nem lát egy omikron elleni oltás kifejlesztésének folyamatában Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója.

"Csak kisebb módosításokat kell elvégeznünk, nem tartom problematikusnak a dolgot" - mondta egy interjúban. Most csak arra vár a gyártó, hogy egy-két héten belül részletesebb adatokhoz juthassanak az omikronról.

Már tudnak nagy mennyiségben gyártani

Arról is beszélt, hogy a vállalat gyártási kapacitása már nem olyan, mint egy évvel ezelőtt volt: néhány hónap alatt félmilliárd adagot készíthetnek az oltás módosított változatából, ha arra engedélyt kapnak. Amennyiben az engedélyező hatóságok klinikai teszteket is kérnek, akkor az plusz három hónapot jelenthet még a Reuters cikke szerint.

"Egyes hatóságok ragaszkodnak a klinikai tesztekhez, mások még nem döntöttek. Azt gondolom, mindez azon fog múlni, hogyan halad a járvány" - fogalmazott Bancel.

Először van raktárkészletük

Az idén év elején tapasztalt késedelmek és gyártási gondok után a Moderna mostanra időre teljesíti a megrendeléseket. Idén 700-800 millió közti adagot gyártottak oltásukból, a kapacitás 2022-ben ennél is magasabb lesz ígéretük szerint.

Havi szinten 100 helyett 150 millió adagot akarnak gyártani.

A svájci Lonza gyárral kötött megállapodás értelmében a jövő évben újabb helyen is megkezdődhet az oltásuk gyártása, ami tovább növeli a kapacitást. Jelenleg 30 millió adag oltásuk van raktáron - korábban nem sikerült még készletet felhalmozniuk a vakcinából, azonnal elfogyott, ami elkészült.

A Kanadával és Ausztráliával kötött előzetes megállapodások aláírása után a Moderna tárgyalásokat kezdett Svájccal egy úgynevezett vakcinaelőfizetésről, amely biztosíthatná az ország ellátását. A gyártó eközben más mRNS-oltásokat is fejleszt.

Kombinált vakcinában gondolkoznak

"Számos új vakcinánk van fejlesztés alatt, például az influenza vagy RSV ellen, amelyek az idősek, illetve a kisgyermekek körében potenciálisan halálos kimenetelű légúti betegséget okoz.

Ezt a három mRNS-vakcinát egyetlen adagban kombinálhatjuk, és javasolhatjuk a kormányoknak, hogy fizessenek elő az oltásból egy bizonyos mennyiségre több éven át,

majd fektessenek be egy gyártóüzembe az adott országban" -- mondta Bancel. Ezáltal ezek az országok elsőbbségi ellátást kapnának egy új világjárvány esetén.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×