eur:
392.63
usd:
365.72
bux:
66794.59
2024. április 26. péntek Ervin
COVID-19 PCR test in doctor hand in clinic, coronavirus swab collection kit on medical forms and vaccine background. Concept of corona virus testing, vaccination and immunization during pandemic. (Fake barcode)
Nyitókép: scaliger/Getty Images

A súlyos covidot és az Alzheimer-kórt ugyanaz a génváltozat "köti össze"

A University College London kutatóinak sikerült azonosítaniuk egy olyan gént, amely egyszerre erősítheti fel az esélyt az Alhzheimer-kór kialakulására és a Covid-19 súlyosságára is.

A kutatók szerint az OAS1 gén egy variánsa 3-6 százalékkal megnöveli az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét, és ugyanúgy szerepet játszik a koronavírus-fertőzés lefolyásában is, több mint 20 százalékkal megnövelve a súlyos Covid-19 kialakulásának esélyét – írta a 24.hu az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény alapján.

Az agykutatási eredmények új utat nyithatnak a különböző gyógyszerek fejlesztése felé, az erre a génre kifejlesztett szerek pedig akár mindkét betegség javulását vagy megelőzését is szolgálhatják. Dr. Dervis Salih, a tanulmány vezető szerzője azt mondta: bár az Alzheimernél elsősorban az amiloid plakkok felhalmozódása a probléma, az agyban ugyanúgy gyulladás alakul ki, amiben pedig már szerepe van az immunrendszernek.

A kutatók ugyanolyan immunfolyamatokat találtak az Alzheimernél, mint a koronavírus-fertőzésnél

– ez az OAS1 gén lehet a felelős a túlzott immunválaszért mind a két kóros állapot esetében.

Az azonosított új génvariáns gyakori, mivel az európaiak kicsit több mint fele hordozza. Aktivitása változik az életkorral együtt, így érdemes lehet további kutatásokat folytatni a témában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×