eur:
393.86
usd:
368.27
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

A tizenéveseknél is jobban terjesztik a koronavírust otthon a legkisebb gyermekek

Viszont többen viszik haza a vírust - egy 6200 háztartásra kiterjedt kanadai kutatás szerint. Az érintett otthonokban gyerekeknél volt először kimutatható a Covid.

A kutatók a háztartásokban esetlegesen bekövetkező további megbetegedéseket vizsgálták: kéthetes intervallumon belül a háztartások több mint negyedében, egészen pontosan 27,3 százalékában betegedett meg még legalább egy ember - írja a MedicalXpress orvosi szaklap.

A koronavírusos esetek megoszlása a következő volt: a háztartások 38 százalékában fertőződött meg tini elsőként, míg a három év alatti fertőzöttek aránya mindössze 12 százalékos volt. Sokkal nagyobb volt azonban a családon belüli fertőzésátvitelek száma,

ha három év alatti volt az első fertőzött, akkor 40 százalékkal nagyobb eséllyel terjedt tovább a megbetegedés, mint ha 14-17 év közti.

A JAMA Pediatrics hasábjain megjelent eredmények részben annak is betudhatók lehetnek, hogy a kisebb gyermekeket betegségük esetén sem lehet izolálni és sokkal több körülöttük a teendő, mint a nagyobb gyerekekkel.

"A kisgyermeket gondozók megszokták, hogy nem lehet megkerülni a kapcsolatot testváladékaikkal. Ez egyszerű tény. De

  • a zsebkendők használata,
  • a használt zsebkendők eldobása,
  • a gyermek orrának megtörlése utáni azonnali kéztisztítás

mind olyan dolog, amelyeket egy fertőzött vagy potenciálisan fertőzött gyermek szülője megtehet, hogy segítsen korlátozni a terjedést a háztartásban" - mondja Susan Coffin, a Philadelphiai Gyermekkórház fertőző betegségekkel foglalkozó szakembere.

Az eredmények nem azt taglalják, hogy a gyerekek fertőzőbbek-e megbetegedésük esetén a felnőtteknél, és nem is sugallja azt, hogy a kisdedek lennének a járvány motorjai, de rávilágít a nagyon kis gyermekek a betegség terjesztésében játszott szerepére. Lehetséges ugyanakkor, hogy a kisebbek nagyobb mennyiségű vírust hordoznak, vagy többet adnak le abból, mint a tinik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×