eur:
369.22
usd:
345.40
bux:
48273.95
2023. június 5. hétfő Fatime
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIAID) által közreadott,  dátumozatlan elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról, amint laboratóriumban tenyésztve a narancsárga színű kórokozó előtör a környező sejtből. A 2019-nCoV néven is ismert vírus egy fertőző humán koronavírus, amely a COVID-19-nek nevezett, tüdőgyulladásos megbetegedést okozza. A mintát egy betegtől vették az Egyesült Államokban. A COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1776-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. A 2019 december közepe óta tomboló járvány fertőzöttjeinek száma 70 548-ra nőtt.
Nyitókép: MTI/AP/NIAID-RML

A koronavírus eredetének kérdésére egy bányában is keresik a választ

Egy Jünnan provinciában található bányában bekövetkezett megbetegedések kapcsán sürget vizsgálódást Anthony Fauci amerikai egészségügyi főtanácsadó. Cikkünkbőkl kiderül, milyen tények ismerhetők az ott történtekről.

Kilenc éve, 2012-ben betegedett meg hat ember a Mocsiang bányában: esetük vizsgálata, úgy tűnik, most a koronavírus eredetének megtalálása szempontjából lehet nagyon fontos. A 30-63 év közti munkások rezet tisztítottak meg denevérürüléktől, hetekkel később pedig mind egy kunmingi kórházban kötöttek ki. Köhögés, láz, fejfájás és mellkasi fájdalom voltak tüneteik között, hárman bele is haltak a betegségbe. A bánya délnyugaton, 1500 kilométerre Vuhantól található - írja a Reuters.

A munkások keresztneve, kora és orvosi adatai egy 2013-as tudományos dolgozatban már megjelent: a kunmingi orvosi egyetem posztgraduális képzésében részt vevő Li Csu foglalkozott a témával. A dolgozat, amely elérhető az interneten is, arra a konklúzióra jut, hogy

egy SARS-jellegű megbetegedéssel fertőződtek meg a bányászok, melyet patkósorrú denevérektől kaphattak el a bányában.

Az oda 2012-ben ellátogató kutatók találtak is egy Mocsiang-vírusként elnevezett patogént, amely nem egyezik meg a SARS-CoV-2-vel, azt ugyanakkor nem sikerólt bebizonyítani, hogy ez okozta a hat bányász betegségét.

A Vuhani Virológiai Intézet kutatója, a denevérszakértő Si Csengli szerint ugyanakkor

gombás fertőzés okozhatta a megbetegedéseket.

Si és csapata tavaly novemberben négy bányásztól származó mintákat tesztelt újra, azok is alátámasztották, hogy nem új koronavírustól betegedtek meg.

Ennek ellenére tavaly év közepe óta terjednek a tudományos dolgozattal együtt hírek arról, hogy a baleset bizonyítéka annak, hogy már 2012-ben embert fertőzött az új koronavírus. Sokak szerint ez a bizonyíték arra is, hogy a vuhani labor innen szerzett be vírusokat, amelyekkel aztán kísérletezett. A vírusok közt van a feltételezések szerint a RaTG13, amely a SARS-CoV-2-höz leginkább hasonlító vad vírus. A 2016-ban felfedezett patogén 96.2 százalékos egyezést mutat a SARS-CoV-2-vel.

2012–2015 között 293 különböző koronavírust találtak a bányában a kutatók, amelyekből 8 SARS-típusú volt. Si és kollégái szerint egyik sem hasonlít jobban az új koronavírusra, mint a RaTG13.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elköszönt Ibra, a futball Muhammad Alija, a magyarok réme

Elköszönt Ibra, a futball Muhammad Alija, a magyarok réme

A király üdvözletének nevezte a La Gazzetta dello Sport a vasárnap este elbúcsúzott Zlatan Ibrahimovicnak a szavait: „Itt az ideje, hogy azt mondjam a futballnak: ciao. De nem nektek. Örök életemre milanista maradok. Az új évezred első, majdnem negyedszázadának egyik legkülönlegesebb futballistája tomboló ünneplést kapott a San Siro hetvenezer nézőjétől.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×