eur:
394.45
usd:
369.84
bux:
65204.17
2024. április 19. péntek Emma
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIAID) által közreadott,  dátumozatlan elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról, amint laboratóriumban tenyésztve a narancsárga színű kórokozó előtör a környező sejtből. A 2019-nCoV néven is ismert vírus egy fertőző humán koronavírus, amely a COVID-19-nek nevezett, tüdőgyulladásos megbetegedést okozza. A mintát egy betegtől vették az Egyesült Államokban. A COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1776-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. A 2019 december közepe óta tomboló járvány fertőzöttjeinek száma 70 548-ra nőtt.
Nyitókép: MTI/AP/NIAID-RML

A koronavírus eredetének kérdésére egy bányában is keresik a választ

Egy Jünnan provinciában található bányában bekövetkezett megbetegedések kapcsán sürget vizsgálódást Anthony Fauci amerikai egészségügyi főtanácsadó. Cikkünkbőkl kiderül, milyen tények ismerhetők az ott történtekről.

Kilenc éve, 2012-ben betegedett meg hat ember a Mocsiang bányában: esetük vizsgálata, úgy tűnik, most a koronavírus eredetének megtalálása szempontjából lehet nagyon fontos. A 30-63 év közti munkások rezet tisztítottak meg denevérürüléktől, hetekkel később pedig mind egy kunmingi kórházban kötöttek ki. Köhögés, láz, fejfájás és mellkasi fájdalom voltak tüneteik között, hárman bele is haltak a betegségbe. A bánya délnyugaton, 1500 kilométerre Vuhantól található - írja a Reuters.

A munkások keresztneve, kora és orvosi adatai egy 2013-as tudományos dolgozatban már megjelent: a kunmingi orvosi egyetem posztgraduális képzésében részt vevő Li Csu foglalkozott a témával. A dolgozat, amely elérhető az interneten is, arra a konklúzióra jut, hogy

egy SARS-jellegű megbetegedéssel fertőződtek meg a bányászok, melyet patkósorrú denevérektől kaphattak el a bányában.

Az oda 2012-ben ellátogató kutatók találtak is egy Mocsiang-vírusként elnevezett patogént, amely nem egyezik meg a SARS-CoV-2-vel, azt ugyanakkor nem sikerólt bebizonyítani, hogy ez okozta a hat bányász betegségét.

A Vuhani Virológiai Intézet kutatója, a denevérszakértő Si Csengli szerint ugyanakkor

gombás fertőzés okozhatta a megbetegedéseket.

Si és csapata tavaly novemberben négy bányásztól származó mintákat tesztelt újra, azok is alátámasztották, hogy nem új koronavírustól betegedtek meg.

Ennek ellenére tavaly év közepe óta terjednek a tudományos dolgozattal együtt hírek arról, hogy a baleset bizonyítéka annak, hogy már 2012-ben embert fertőzött az új koronavírus. Sokak szerint ez a bizonyíték arra is, hogy a vuhani labor innen szerzett be vírusokat, amelyekkel aztán kísérletezett. A vírusok közt van a feltételezések szerint a RaTG13, amely a SARS-CoV-2-höz leginkább hasonlító vad vírus. A 2016-ban felfedezett patogén 96.2 százalékos egyezést mutat a SARS-CoV-2-vel.

2012–2015 között 293 különböző koronavírust találtak a bányában a kutatók, amelyekből 8 SARS-típusú volt. Si és kollégái szerint egyik sem hasonlít jobban az új koronavírusra, mint a RaTG13.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×