eur:
393.2
usd:
366.98
bux:
66561.41
2024. április 25. csütörtök Márk
WASHINGTON, DC - MAY 9:  Jeff Bezos, founder of Amazon, Blue Origin and owner of The Washington Post via Getty Images,  introduces their newly developed lunar lander Blue Moon and gives an update on Blue Origin and the  progress and vision of going to space to benefit Earth at the Walter E. Washington Convention Center.(Photo by Jonathan Newton / The Washington Post via Getty Images)
Nyitókép: Jonathan Newton / The Washington Post via Getty Images

Ha menne a világűrbe Jeff Bezosszal, most legyen résen

Július 20-ára tervezik, hogy 100 km-es magasságba emelkedik a Blue Origin.

Jeff Bezos mellett az öccse, Mark és egy jelenleg is tartó online licit majdani győztese is részt vesz az Amazon-alapító által létrehozott Blue Origin űripari vállalkozás első emberes űrutazásán.

"Az űrből látni a Földet megváltoztatja az embert, a bolygóhoz való viszonyt. Csak egyetlen Föld van" – írta Instagram-posztjában az amerikai üzletember, aki, mint közölte, ötéves kora óta álmodik űrutazásról.

A Bezos-féle űripari vállalkozás július 20-ra, az Apollo-11 holdraszállásának napjára hirdette meg első emberes űrutazását a New Shepard űrhajóval, egy rakéta-kapszula kombóval.

A kapszula háromszor olyan magas, mint egy Boeing-747-es repülőgép és a legnagyobb, amely valaha is megjárta a világűrt.

A tízperces úton az űrhajó mintegy 100 kilométer magasra viszi fel az utasokat, ahol azok láthatják a Föld görbületét és megtapasztalhatják a súlytalanságot. A kapszula ejtőernyővel tér vissza a Földre. Az űrhajón hat embernek van hely, de egyelőre nem tudni, hogy ki lesz a többi utas.

A űrtúra egyik helyére árverést hirdettek, a szombatig tartó liciten jelenleg 2,8 millió dollár a legmagasabb ajánlat. A világ 143 országából csaknem 6000 ajánlat érkezett eddig a szuborbitális űrkirándulásra. Itt lehet licitálni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jeff Bezos (@jeffbezos) által megosztott bejegyzés

Bezos, a világ egyik leggazdagabb embere februárban bejelentette, hogy július 5-én távozik az Amazon internetes óriáscég elnök-vezérigazgatói posztjáról, hogy több ideje legyen más dolgokra, köztük a Blue Origin nevű űrcégére.

Jeff Bezoson kívül két másik milliárdos, Elon Musk és Richard Branson is milliárdokat költ rakétafejlesztésre, de Bezos az első, aki az űrbe repül egy saját cége által fejlesztett űrhajóval, a Blue Originnal, amely eddig 15 tesztrepülést végzett, de egyet sem emberrel a fedélzeten.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×