eur:
394.45
usd:
369.83
bux:
65241.76
2024. április 19. péntek Emma
Vincze Enikő Luna nevű kutyáját sétáltatja a kijárási tilalom idején Nyíregyházán 2020. november 25-én. A koronavírus-járvány második hulláma miatt november 11. óta este 8 és hajnali 5 óra között kijárási tilalom van érvényben Magyarországon. Kutyát a tilalom ideje alatt is lehet sétáltatni a lakóhely 500 méteres körzetében.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Brit szakértő: az összes felnőtt beoltásának idejéig is tarthatnak a korlátozások

Az angol közegészségügy egy szakértője úgy véli, még ennek elérése után is meg kell tartanunk bizonyos szabályokat saját biztonságunk érdekében.

A koronavírus miatti korlátozásokat legalább addig tartaná fenn Susan Hopkins angol közegészségügyi szakértő, amíg minden felnőtt meg nem kapja az oltást, írja a Sky News. Bizonyos óvintézkedéseket még ezt követően is fenn kellene tartani szerinte addig, amíg többet nem sikerül megtudnunk a koronavírus terjedésének pontos mivoltáról, hogy aztán újra úgy élhessünk, mint a járvány előtt tettük.

A nyár kérdéses

A szakember nem tudta megmondani, hogy az idei nyár vajon a tavalyinál szigorúbb szabályok mellett zajlik-e majd.

"A tavalyi nyárból megtanultuk, hogy amikor az emberek nyaralnak, talán kevésbé figyelnek oda, kicsit többet vegyülnek másokkal és többet tartózkodnak nagyobb csoportokban"

- mondta. Ez megtörténhet olyan környezetben is, ahol a fertőzés éppen terjed, ő ennek jegyében tartja fontosnak, hogy legalább addig legyenek életben a korlátozások, amíg minden felnőtt meg nem kapja országukban a vakcinát.

Talán lazítanak

Nagy-Britanniában jövő hétfőre 15 millió ember beoltása a cél, arról nincsen adat, hogy mikorra szeretnék a teljes népességet átoltani, vagy hogy a második prioritási csoportba kik tartoznak majd. A tanárok a bolti dolgozók és a vészhelyzetben segítséget nyújtók is felmerültek már ennek kapcsán.

Az országban a jövő héten terveznek dönteni a jelenleg hatályos korlátozások esetleges február 22-i enyhítéséről az adatok tükrében. Amellett, hogy a járványügyi szempontokat figyelembe vegyék, a brit gazdaság érdeke is latba esik a döntésben.

Máshol maradt a szigor

A szabályok lazítása Európa-szerte nem jellemző, sőt, van ahol éppen szigorítások történtek. Németországban például az FFP- vagy sebészi maszkok hordása vált követelménnyé a boltokban és a tömegközlekedésen, a varrott maszkok ezeken a területeken nem hordhatók, Franciaország pedig január vége óta csak uniós állampolgárokat enged be területére. Görögországban és Olaszországban ugyan bizonyos iskolatípusokba visszatérhettek a tanulók, de az éjszakai kijárási tilalom maradt. Portugáliában január közepén lépett életbe kijárási tilalom, és már Svédországban is maximalizálják a gyülekezést nyolc főben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×