INFORÁDIÓ 
2020. október 28. szerda
Simon, Szimonetta

koronavírus

kutatás

pécs

Négy ígéretes terápiát tesztelnek a koronavírus ellen

Négy ígéretes terápiát tesztelnek a koronavírus ellen

Infostart

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja a közösségi oldalán mutatja be, hogyan dolgoznak az ellenszerek és a vakcinák fejlesztésén számos laborban világszerte. Mint írják, soha nem látott összefogás jött létre a munkafolyamatok és a tudás gondos felosztásával az országok között.

Ezúttal nem egymással, hanem a járvánnyal és talán a következő járvánnyal is versenyezve. Nem arról szól a verseny, hogy ki lesz az első, hanem, hogy időben és minél több megoldást tudjon a tudomány nyújtani a járvány leküzdéséhez. Ezért egyszerre számos ösvényt kell taposni, még ha némelyik nem is vezet majd eredményre - áll a tudományos műhely bejegyzésében.

A vírusfertőzés egy nagyon bonyolult folyamat, amelynek sejten kívüli és sejten belüli szakaszai vannak. Amikor el akarjuk hárítani a támadást, több ponton is beavatkozhatunk - magyarázzák a kutatók, akik megpróbálnak általános képet adni arról, mik a lehetőségek és jelenleg milyen kutatások zajlanak a világban ezen a téren.

Példátlan, világméretű teszt, a neve: SOLIDARITY

A vírust a sejten kívül vagy azon belül lehet blokkolni. A sejten kívüli blokkolást általában vakcinák által létrehozott antitestekkel, mesterségesen előállított antitestekkel vagy egyéb módokon (receptor blokkolók stb.) érhetjük el. A sejten belül pedig több lépésben is gátolhatjuk a vírus replikációját a mellékelt ábra nagyszerű szemléltetése alapján.

A SARS járvány óta több tucat potenciális antivirális szer és kezelés került az asztalra, melyek közül az Egészségügyi Világszervezet kiválasztotta a négy legígéretesebbet.

Ezek klinikai hatékonyságát jelenleg egy példa nélküli, világméretű teszt során vizsgálják, amely a SOLIDARITY névre hallgat.

A WHO által kiválasztott négy ígéretes terápiás lehetőség

  1. - Remdesivir antivirális szer, amely a vírus másolását végző enzimet blokkolja
  2. - Maláriaellenes szerek, melyek a vírus „érését” befolyásolják közvetett módon, a gazdasejt bizonyos folyamatainak pH változásával
  3. - HIV vírus ellenes szerek (ritonavir/lopinavir) – ezek úgynevezett proteáz gátlók. A proteázok kulcsfontosságú enzimek melyek a vírus fehérjéinek végső érését segítik [Ez egy klinikai vizsgálat során már elbukott, de a WHO szakértői szerint a betegség korai fázisában még hatásos lehet – ezt kívánják most tesztelni]
  4. - Ritonavir/lopinavir interferon-béta kezeléssel kombinálva – az interferon-béta a vírusfertőzés korai szakaszában adagolva segítheti a korai védelmet, ezt kombinálva az előző párossal jó eredményekre számít a szakma

Kifejezetten kórház körülmények között adható gyógyszerekről van szó

Külön felhívják a figyelmet bejegyzésben arra a tévhitre, hogy ezek a szerek otthoni körülmények mellett alkalmazhatóak lesznek.

"Ezek általában véve toxikus szerek, így a nem szakszerű és pontatlan adagolásuk óriási bajt okoz, preventív szedésük sem ér semmit. Kulcsfontosságú az időzítés és a dózis, ez minden esetben orvosi döntéskör. Továbbá a végső próbájuk is hátravan még."

A megelőzés szempontjából, a még nem fertőzött emberek védelmében a vakcinák jöhetnek szóba.

Arról is beszámolnak, hogy jelenleg több ígéretes és modern vakcina prototípus készül a világ több laboratóriumában. Ezek közül van amelyik már a klinikai tesztelések fázisában jár.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja Virológiai kutatócsoportjának, valamint a Koronavírus Kutató Akciócsoport vezetője Jakab Ferenc virológus, aki a minap egy interjúban arról is beszélt, hogy rövid távon, minimum 1-3 évig védettséget szerez az, aki átesik a vírusfertőzésen.

Jakab Ferenc professzor március elején az InfoRádió Aréna című műsorában is beszélt a koronavírus-fertőzésről, a beszélgetést alább meghallgathatja, megnézheti.

Jakab Ferenc az Arénában, 1. rész
 
Jakab Ferenc az Arénában, 2. rész
 

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Virológia Pécs
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018