INFORÁDIÓ
2022. november 30. szerda
Andor, András

koronavírus

mta

kutatás

A víruskutatóknak adják az MTA Cloud kapacitását

A víruskutatóknak adják az MTA Cloud kapacitását

Infostart

A Covid-19 kutatással foglalkozó magyar kutatócsoportok prioritást kapnak az MTA Cloud több ezer processzoros és több terabájt memóriás számítási kapacitásának használatakor. Várják a kutatók jelentkezését.

Több ezer processzort és több terabyte memóriát ajánl fel a SZTAKI és a Wigner FK a járvány elleni küzdelemre - adták hírül az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozó intézetek. A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) és a Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) az MTA Cloud felhővel integrált saját számítási felhőjének több ezer processzort és több terabyte memóriát számláló

számítási kapacitását most azoknak a magyar kutatócsoportoknak ajánlja fel, amelyek a vírussal vagy a járvánnyal foglalkoznak, és számítási kapacitásra lenne szükségük.

Az intézetek szakértői vállalják, hogy segítenek a projektek informatikai hátterének kialakításában és használatba vételében is.

A SZTAKI gépeit már csatlakoztatták a Folding@Home nemzetközi kutatási projekthez és közösségi számítási platformhoz. Ennek segítségével

bárki felajánlhatja gépének szabad kapacitását olyan feladatokhoz, amelyek eredményei kifejezetten a járvány megállítását szolgálhatják.

Az itt futó első projektek arra keresik a választ, hogy a koronavírusok hogyan kapcsolódnak az úgynevezett ACE2 receptorhoz.

A Wigner Adatközpontban eddig is több, nagy biztonságú adatkezelést megkövetelő orvosi projekt futott, így megfelelő tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy a hazai víruskutatási és genom-szekvenálási erőfeszítéseknek megbízható információtechnológiai támogatást nyújthasson.

A kutatók jelentkezését a info@cloud.mta.hu e-mailen fogadják.

Ahogy elindulnak a hazai projektek, az intézetek a szükséges erőforrások ismeretében folyamatosan csoportosítják át szervereiket a Folding@Home-ról a magyar kutatások számára, prioritást biztosítva azoknak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: YouTube
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018