eur:
393.32
usd:
367.35
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: YouTube

A víruskutatóknak adják az MTA Cloud kapacitását

A Covid-19 kutatással foglalkozó magyar kutatócsoportok prioritást kapnak az MTA Cloud több ezer processzoros és több terabájt memóriás számítási kapacitásának használatakor. Várják a kutatók jelentkezését.

Több ezer processzort és több terabyte memóriát ajánl fel a SZTAKI és a Wigner FK a járvány elleni küzdelemre - adták hírül az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozó intézetek. A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) és a Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) az MTA Cloud felhővel integrált saját számítási felhőjének több ezer processzort és több terabyte memóriát számláló

számítási kapacitását most azoknak a magyar kutatócsoportoknak ajánlja fel, amelyek a vírussal vagy a járvánnyal foglalkoznak, és számítási kapacitásra lenne szükségük.

Az intézetek szakértői vállalják, hogy segítenek a projektek informatikai hátterének kialakításában és használatba vételében is.

A SZTAKI gépeit már csatlakoztatták a Folding@Home nemzetközi kutatási projekthez és közösségi számítási platformhoz. Ennek segítségével

bárki felajánlhatja gépének szabad kapacitását olyan feladatokhoz, amelyek eredményei kifejezetten a járvány megállítását szolgálhatják.

Az itt futó első projektek arra keresik a választ, hogy a koronavírusok hogyan kapcsolódnak az úgynevezett ACE2 receptorhoz.

A Wigner Adatközpontban eddig is több, nagy biztonságú adatkezelést megkövetelő orvosi projekt futott, így megfelelő tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy a hazai víruskutatási és genom-szekvenálási erőfeszítéseknek megbízható információtechnológiai támogatást nyújthasson.

A kutatók jelentkezését a info@cloud.mta.hu e-mailen fogadják.

Ahogy elindulnak a hazai projektek, az intézetek a szükséges erőforrások ismeretében folyamatosan csoportosítják át szervereiket a Folding@Home-ról a magyar kutatások számára, prioritást biztosítva azoknak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a legerősebb a Fidesz, de hat induló is megugorhatja a küszöböt az EP-választáson

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyedének támogatottságára számíthatott; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss közvélemény-kutatásából. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort, a Závecz Research ügyvezetőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×