eur:
393.78
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Kongói Demokratikus Köztársaságban állomásozó ENSZ-rendőrség (UNPOL) munkatársainak az ebolajárvánnyal kapcsolatos kampányrendezvényén vesznek részt falubeliek az Észak-Kivu tartományban fekvő Oichában 2019. május 15-én. A Kongói Demokratikus Köztársaságban kilencedik hónapja pusztít a járvány, az ebolás megbetegedések száma meghaladja a másfél ezret.
Nyitókép: MTI/EPA/Hugh Kinsella Cunningham

Remény csillant az ebolában szenvedő betegek számára

90 százalékos gyógyulást hozott két új ebola elleni kísérleti gyógyszer – írta a BBC-re hivatkozva a 444.hu. A készítményeket tavaly november óta 700 betegen tesztelték a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A gyógyszerek afrikai körülmények között is jól használhatók, így – ha törzskönyvezik őket – komoly eredményeket érhetnek el vele, mondta az InfoRádiónak Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Heamotológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa.

Már a néhány évvel ezelőtti járvány idején is léteztek olyan gyógyszerek, amelyek eredményesnek bizonyultak az ebola ellen, de azok hatékonysága a mostani kísérleti gyógyszerekétől elmaradtak, ismertette Szlávik János az InfoRádiónak. Az egyik egy monoklonális antitest, úgynevezett passzív immunizációs gyógyszer, a másik pedig vírusellenes kapszula volt. Ezekkel a szerekkel a betegeket 50-60 százalékában lehetett meggyógyítani, úgyhogy

a két új – szintén – monoklonális antitest nagy áttörést jelent, hiszen ezek esetében 90-91 százalékos hatékonyságot értek el,

húzta alá az osztályvezető főorvos.

Szlávik János szerint ez nagyon komoly reményt adhat az érintettek számára, aki jelenleg azért nem fordulnak orvoshoz, vagy bújnak el az ottani egészségügyi személyzet elől, mert úgy gondolják:

"úgysincs gyógyszer, úgyis meg fogunk halni".

Az említett gyógyszerek nem törzskönyvezettek, és a kutatási szakasz kezdeti stádiumban vannak, tehát egyelőre néhány száz betegen próbálták ki. A monoklonális antitesteket a betegség korai szakában lehet a legeredményesebben alkalmazni, és a használhatóságuk sem elhanyagolható. A mostani szereket egyszer kell intravénásan beadni, nem igényelnek hűtést, ami afrikai viszonyok között nagyon ideális, és hogyha valóban 90 százalék körüli a hatékonyságuk, akkor nagyon komoly eredményt lehet velük elérni a közeljövőben, emelte ki.

A szakember arról is beszélt, hogy számos késői stádiumú, szinte a törzskönyvezés előtt álló oltóanyag létezik, amelyek akár 90-95 százalékos hatékonysággal is rendelkezhetnek, azonban ezeknek a kísérleti oltóanyagoknak az alkalmazása az afrikai viszonyok mellett nehézkesek. Például a járvány sújtotta Kongóban az állami egészségügyi szervek csupán egyetlen egy oltóanyagot engedélyez.

"Sajnos az emberek nagy része Afrikában ellenáll annak, hogy az orvosok megpróbálják meggyógyítani őket. Ellenáll annak, hogy beadják az oltást, mert azt hiszik, hogy a fehér ember az oltással fertőzi meg őket ebolával"

– magyarázta a főorvos. Ilyen körülmények között pedig nagyon nehéz kísérleti gyógyszereket kipróbálni, azonban a világ igyekszik, és néhány hónapon belül a járvány megszűnhet, tette hozzá

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×