eur:
392.39
usd:
365.61
bux:
66761.63
2024. április 26. péntek Ervin
Kijev, 2014. március 13.2011. november 29-i kép a földgázüzletben érdekelt ukrán Dmitro Firtasról, Ukrajna egyik legvagyonosabb emberéről egy kijevi konferencián. Firtast 2014. március 13-án őrizetbe vették az osztrák hatóságok Bécsben az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) jogsegélykérelme alapján. (MTI/EPA/Inna Szikolovszkaja)
Nyitókép: MTI/EPA/Inna Szikolovszkaja

Ötven évet is kaphat a megvádolt ukrán oligarcha

Éveken át tartó huzavona után úgy tűnik, Ausztria kiadja az Egyesült Államoknak Ukrajna egyik legbefolyásosabb oligarcháját, Dmitro Firtast, aki az energiaipartól a médián át több iparágat tart kézben és egy magyar gázelosztóval is rendelkezik. Amerikában korrupcióval vádolják az üzletembert. Az orosz média szerint viszont zavarta az amerikaiak ukrajnai terjeszkedését.

Öt évvel első letartóztatása, majd rekordmértékű óvadék ellenében történt szabadlábra helyezése után Ausztria, úgy tűnik, kiadja az Egyesült Államoknak Dmitro Firtas befolyásos ukrán oligarchát, akinek holdingcége a magyar EMFESZ gázelosztó birtokosa.

A dúsgazdag ukrán üzletember kiadatásáról szóló korábbi ítéletet most az osztrák Legfelsőbb Bíróság hagyta jóvá.

Ha amerikai bíróság is elítéli, akkor az oligarchát ötven évre börtönbe zárhatják.

Az amerikai hatóságok azzal vádolják Firtast, hogy Indiában kenőpénzeket fizetett ottani titán-lelőhelyekhez való hozzáférésért. A nyersanyagot az amerikai Boeing repülőgépgyártónak továbbították volna.

Az amerikai belpolitika számára pikánssá teszi az ügyet, hogy

Firtas egy ideig üzleti kapcsolatban állt Paul Manaforttal, Donald Trump elnök egykori kampányfőnökével,

akit a feltételezett orosz összejátszás ügyében folyt Mueller-vizsgálat nyomán börtönbe zártak. Trump számára tehát kényelmetlen lehet egy Firtas-per. Ugyanakkor kommentátorok szerint az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz közötti gázszállítási ügyletekből meggazdagodott Firtas akadályozta az amerikai terjeszkedést az ukrajnai energetikai-szállítási ágazatban.

Firtas korábban tagadta a vádakat. Mivel még öt éve 125 millió euró óvadékot tett le, ezúttal is szabadon távozhatott a bíróságról.

A médiának azt mondta, hogy

„politikai boszorkányüldözés” folyik ellene.

„Az egyik ok az, hogy annak idején azt mondtam: Ukrajna Oroszország nélkül ne írja alá a Társulási Szerződést az Európai Unióval. Oroszbarátnak neveztek, de szerintem igazam volt – nem lett belőle semmi jó. Ukrajnának nem kellett volna két dolog között választania. Én azt mondtam: üljön egy asztalhoz Ukrajna, az EU és Oroszország, és írjunk alá olyan papírt, ami mindenkinek jó”- fejtegette.

Az üzletember korábban a nyugatbarát Viktor Juscsenko elnök barátja, majd az oroszbarátnak nevezett, de valójában Kelet és Nyugat között lavírozó, aztán a 2014-es Majdan-felkelés után megbuktatott Viktor Janukovics elnök támogatója volt.

A Nyugat által favorizált és Janukovics által bebörtönzött volt miniszterelnökkel, Julija Timosenkóval rossz volt a viszonya, mert az ki akarta szorítani a gázüzletből. Timosenko korábban azzal vádolta meg, hogy Firtas pénzelte a 2010-es elnökválasztás idején a többi jelöltet.

Az oligarcha sokáig az ukrán Munkaadók Szövetségének vezetője, az ukrán Érdekegyeztető Tanács elnöke is volt. Emellett Ukrajnában jelentős összegeket fordított az oktatás, a tudomány és a művészetek támogatására, sőt a Cambridge-i Egyetemnek is adományozott pénzt egy ukrán tanszék felállítására.

Az oligarcha kiadatásáról az osztrák igazságügyminiszter dönt, miközben ügyvédei azt mondják: politikai „boszorkányüldözés” folyik ellene, és soha nem is járt az Egyesült Államokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×