INFORÁDIÓ 
2020. április 2. csütörtök
Áron

holdfogyatkozás

hold

magyarország

Telihold világít Johaneesburg felett 2018. november 22-én.

A januári után három évig nem láthatunk ilyen égi jelenséget

Infostart / MTI

Teljes holdfogyatkozás lesz látható január 21-re virradóra Európa és Afrika nagy részén, valamint Észak- és Dél-Amerikában. Ez lesz az utolsó alkalom 2022-ig, hogy a jelenségnek szemtanúi lehetünk.

Európában és Afrikában röviddel napfelkelte előtt alakul ki a teljes holdfogyatkozás, míg Észak- és Dél-Amerikából az éjszaka kezdetén vagy közepén lesz látható.

A Hold magyarországi idő szerint 4 óra 34 perc és 7 óra 51 perc között lesz a Föld árnyékában.

A holdfogyatkozás kezdetekor az árnyék bal oldalról kezdi eltakarni a Holdat. A teljes fogyatkozás nagyjából egy órán át fog tartani, eközben a Hold látható marad, de vörös színben, ezért hívják vörös Holdnak.

A vörös szín ugyanannak a jelenségnek köszönhető, mely miatt a naplemente rózsaszín, vörös vagy narancsos színű. "A Föld légköre egy kicsit megtöri a napfényt, amely elhajol a Föld oldala mentén és eléri a Holdat" - magyarázta Walter Freeman, a Syracuse-i Egyetem tudósa.

"Ez a kis mennyiségű vörös fény eléggé megvilágítja a Holdat ahhoz, hogy látható legyen.

Ahelyett, hogy fényes és fehér lenne, a Hold nagyon halványan és vörösen lesz látható, tízezerszer halványabban, mint általában"

- tette hozzá.

Teljes holdfogyatkozások csak akkor történnek, amikor a Föld pontosan a Nap és a Hold között halad el. Bár teljes holdfogyatkozások általában évente 1-3 alkalommal történnek,

ez után három éven át nem lesz látható ilyen jelenség. A következő teljes holdfogyatkozás 2022. május 16-án lesz.

A szakértők szerint nincs szükség speciális szemvédelemre a holdfogyatkozás figyelemmel követéséhez, mivel a Hold nem termel fényt, csak a Nap fényét veri vissza. "A Hold sohasem annyira fényes, hogy kárt okozzon a szemnek, mint a Nap" - mondta Freeman.

Nyitókép: MTI/EPA/Kim Ludbrook
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018