eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Itt a zongorázó műkéz

Egyszerűbb dallamokat képes zongorán lejátszani egy újszerű, háromdimenziós nyomtatóval készült mesterséges kéz.

Az emberi anatómiát utánzó ujjak még nem siklanak olyan virtuóz módon a billentyűkön, mint egy nagy zongoraművészé, de a Jingle Bells című karácsonyi dalt már egész tűrhetően lejátsszák.

A Cambridge-i Egyetem Josie Hughes vezette kutatócsoportja a Science Robotics című szakfolyóirat legújabb számában mutatta be az új műkezet, amely - mint mondják - jelentős előrelépés az ügyes és mozgékony mesterséges kezek kifejlesztése felé.

A "zenélő" műkéznek nincs saját motorja, ezért nem tudja aktívan mozgatni az ujjait. A csontvázszerű műkéz egy robotkarhoz csatlakozik, amely egyfajta csuklón keresztül helyezi el azt a kívánt módon a zongorán.

A kéz egyaránt tartalmaz kemény és puha anyagokat, amelyek csontokat és szalagokat imitálnak, izmokat azonban nem. "Tudni akartuk, hogy mennyi mozgékonyságot érhetünk el a puszta mechanikával" - írják közleményükben a kutatók.

A robotok keze sok feladat végrehajtása közben még 50 év kutatás után is ügyetlenebb, mint egy kisgyereké, ezért a cambridge-i kutatók tapasztalatai segíthetnek jobb protéziseket vagy dolgozó robotokat kifejleszteni - olvasható a kutatásról kiadott közleményben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×