INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

műhold

madár

vándormadár

Élőben követhető a magyar darázsölyv útja Afrikába

Élőben követhető a magyar darázsölyv útja Afrikába

InfoRádió

Hamarosan elér az afrikai kontinensre az a Magyarországról elindult darázsölyv, amelynek útját műholdas jeladóval követik.

A befogás napjáról Máriának elnevezett tojó darázsölyv nemrégiben haladt el a francia-spanyol határ felett, hogy várhatóan Gibraltárnál keljen át Afrikába - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Az első műholdas jeladó 2014-ben került fel egy hím darázsölyvre a Fertő-Hanság Nemzeti Park megbízásából Lipót térségében.

A madár alapvetően új információkat szolgáltatott a fajról, hiszen nem a középső, hanem

a magyarországi madárfajoknál ritka nyugati útvonalon repült négy éven át is ugyanoda, Északnyugat-Kamerunba, tavasszal viszont hurokvonulást leírva már Olaszországon keresztül tért vissza Magyarországra.

A most megjelölt, Mária névre keresztelt madár augusztus 9. után még három napig a befogás helyén, Baja térségében tartózkodott, majd egy hetet a Mecsekben töltött. Innen indult el 21-én, de Észak-Olaszországban nem fordult délnek, hanem

sok helyen szinte méterre pontosan lemásolta a hím madár útvonalát, és nyugat-délnyugati irányban haladt feltételezhetően a Gibraltári-szoros felé.
(Forrás: MME)
(Forrás: MME)

Útját bárki nyomon követheti az interneten, így a szakemberek és az érdeklődők egy időben kapnak választ arra, hogy ez az afrikai átkelés mikor következik be, és ez után milyen útvonalon és hova repül a madár.

Az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa elmondta, hogy Mária mellett már közel két tucatnyi faj több száz egyedét lehet már nyomon követni az interneten. Elmondta azt is, hogy

egy jeladós madár mozgásának megfigyeléséből akár egy év alatt is többet tudhatunk meg az állatfajról, mint a megelőző évszázadok, évezredek alatt.

Nyitókép: (Fotó: Kalocsa Béla)

Kapcsolódó hang

Élőben követhetjük darázsölyvünk vonulását
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018