eur:
394.3
usd:
369.74
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Ehető csomagolás éttermi ételekhez

Északi-tengeri algából akarnak csomagolóanyagot gyártani elvihető éttermi fogásokhoz német kutatók.

A komposztálható, sőt ehető csomagolóanyag kifejlesztéséről a Bremerhaveni Főiskola, a Bremerhaveni Alfred Wegener Sark- és Tengerkutató Intézet, valamint a Nordsee gyorsétteremlánc írt alá két évre szóló szerződést szerdán. A projektet a szövetségi állam is támogatja.

Frederike Reimold projektvezető szerint az új terméket kizárólag északi-tengeri algából akarják előállítani, és a növény minden részét fel akarják használni, nem csak egyes alkotóelemeit. A csomagolóanyagnak

nem lehet algaíze, nem ereszthet a színe, és nem puhulhat fel túl hamar.

A német szövetségi környezetvédelmi hivatal adatai szerint Németországban 15 év alatt 110 ezer tonnáról 256 ezer tonnára nőtt a csomagolóanyag-felhasználás a vendéglátóiparban.

Környezetvédőknek aggályaik vannak a lebomló csomagolóanyagot illetően, mert az - szerintük - szemetelésre ösztönözhet (nem okoz lelkifurdalást), és problémát okozhat a hulladékszelektálásnál. Úgy vélik, a helyes irányt a többször felhasználható csomagolás jelentené.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×