eur:
394.44
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Itt tesztelték a világháborús brit gépeket

A BBC bemutatott egy, a második világháborúban fontos szerepet játszó szélcsatornáról. Az egykor titkos létesítményt a brit légierő használta katonai repülői tesztelésére.

A ma már elhagyatott csatornában egykor csaknem 200 km/órás szél süvített, köszönhetően a percenként 250 fordulatot megtevő hatalmas ventilátornak – derül ki a különleges anyagból.

A csatorna segítségével azt vizsgálták, hogyan viselkednek a második világháborúban bevetni szándékozott gépek a légmozgásokkal szemben. Itt tesztelték a Hawker Hurricane vadászrepülőt, amely a brit légierő legnagyobb részét képezte az angliai csata során.

1992 óta nem végeznek itt kísérleteket, azonban a helyszínt megnyitották a kíváncsi tekintetek előtt, ahol tárlatvezetést is tartanak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×