eur:
392.91
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Olyasmi is hozzájárult a forradalomhoz, amire nem is gondolna

Egy hosszabb folyamat komoly lendületet adott az 1848-ban kezdődő magyar változásokhoz.

Aszályos időszak, élelmiszer-ellátási gondok voltak az 1848 előtti három évben Európában, ami általában előmozdítja a mozgalmakat, a forradalmat - mondta Pelyach István történész szerdán az M1 aktuális csatornán. Így történt ez Észak-Itáliában 1847 végétől, Lombardiában és Velencében, ahonnan a bécsi birodalmi kormányzat megpróbálta "kiszipkázni" az élelmiszerkészleteket az örökös tartományokba, ami ellenállást váltott ki.

Ezt erősítette fel az 1848 februári párizsi forradalom, amelynek híre cselekvésre késztette a pesti radikális ifjúságot és a pozsonyi Országgyűlést is, ahol már kész programja volt az ellenzéknek - tette hozzá.

Ezt a programot 1848 márciusában Bécsbe vitték, miközben Pesten békés forradalom zajlott, így a két folyamat "zseniálisan kiegyenlítette egymást" - mondta.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×