eur:
394.45
usd:
370.3
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Magyarok a világűrben - galéria

Magyarok a világűrben - galéria

Öt nap alatt a bolygónk teljes felszínét képesek feltérképezni.

A Copernicus európai uniós tudományos program újabb műholdját állította pályára magyar idő szerint kedd hajnalban az Airbus által gyártott Vega típusú rakéta.

A Sentinel-2B több mint 70 olyan, jellemzően radiátorok, optikai ernyők, kalibrálóernyők és rögzítőelemek részét képező eszközt tartalmaz, amelyet többségében magyar cégek terveztek, teszteltek és gyártottak. Hasonló volumenű magyar részvétellel épült meg a műholdcsalád előző eleme, a Sentinel-2A is, és az új műholdpár tagjainak (Sentinel-2C és 2D) gyártásához is készülnek már a hazai alkatrészek.

A kilövés után 58 perccel pályára állított műhold, a Sentinel (Őrszem)-2B a Copernicus földmegfigyelési program negyedik üzembe helyezett szatellitje. Társával, a Föld átellenes pontján elhelyezkedő Sentinel-2A-val együtt öt nap alatt a bolygónk teljes felszínét képes feltérképezni.

A két műhold elsődleges feladata a szárazföldek és a partvidékek vizsgálata. A növényzetet, az erdőket, a termőföldeket és a természetes élőhelyeket tanulmányozzák velük a tudósok.

  • A hordozó helyi idő szerint hétfőn késő éjjel indult el a Francia Guyanán található koroui űrközpontból. Ez volt az idei első sikeres Vega-indítás.
  • Az Airbus európai konszern által gyártott rakéta összesen immár kilencedik alkalommal startolt el sikerrel a világűr felé.

A műhold fejlesztésével az Európai Unió az Európai Űrügynökséget (ESA) bízta meg, amelynek 2015. november óta Magyarország is tagja, így az ország részesévé vált a legnagyobb európai űrtevékenységgel foglalkozó szervezet munkájának.

A teljes jogú tagság új alapokra helyezi az eddig is jelentős sikereket felmutató hazai űripart, lehetővé teszi a magyar kis- és középvállalkozások, kutatóintézetek beszállítói részvételét a nemzetközi programokban - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×