eur:
393.95
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A depresszió miatt életképtelen az ember

A világ népességének több mint 4 százaléka küzd depresszióval és elsősorban a nőket, a fiatalokat és az időseket fenyegeti a pszichiátriai betegség mindennapokat megbénító hatása - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentéséből.

Az ENSZ szakosított szervének adatai szerint 2015-ben nagyjából 322 millió ember küzdött depressziós betegséggel a világon. Ez 18,4 százalékos növekedést jelent egy évtized alatt, ami az emberek növekvő élettartamával van összefüggésben.

A depresszió okozta fásultságból és kimerültségből fakadó munkaképesség-csökkenés éves szinten több mint ezer milliárd dolláros globális gazdasági veszteséget jelent.

A depresszió a legfőbb oka a munkaképtelenségnek ma a világban - húzta alá Dan Chisholm, a WHO mentális egészséggel és a pszichoaktív szerek használatának hatásaival foglalkozó részlegének munkatársa, hozzátéve, hogy a betegség 1,5-ször gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál.

A jelentés szerint a depresszióval küzdőkön túl további 250 millió ember szenved szorongásos betegségektől, köztük fóbiáktól, pánikrohamoktól, kényszerbetegségtől és poszttraumás stressz-szindrómától.

Az említett mentális állapotoktól szenvedők csaknem 80 százaléka él alacsony- és közepes jövedelmű országokban, ami ellent mond annak a nézetnek, hogy ezek a gazdagok betegségei.

Három csoport érzékeny különösen a depresszióra: a fiatalok, a várandós, vagy nemrég szült nők és az idősek. Chisholm szerint a mai fiatalokra olyan nyomás nehezedik, amely talán még egyetlen korábbi nemzedékre sem.

"Egy másik csoport a várandós vagy nemrég szült nők. A depresszió rendkívül gyakori ebben az időszakban, és az érintettek nagyjából 15 százalékánál nem csupán enyhe, hanem diagnosztizálható depresszió jelentkezik" - magyarázta a szakember.

Hozzátette: "amikor abbahagyjuk a munkát, vagy elveszítjük a társunkat, törékenyebbé válunk, sebezhetőbbé a testi betegségekkel szemben és a depresszióhoz hasonló állapotok is gyakoribbá válnak".

Chisholm szerint évente nagyjából 800 ezren vetnek véget önkezűleg az életüknek. "A magas jövedelmű országokban a férfiak, míg az alacsony- és közepes jövedelmű országokban a nők körében gyakoribb az öngyilkosság" - fejtette ki a szakember.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×