eur:
394.45
usd:
369.74
bux:
65181.65
2024. április 19. péntek Emma

Különleges túlélő taktikát fejlesztettek ki a fekete özvegyek

A fekete özvegy nemébe tartozó két pókfaj hímjei különleges taktikát fejlesztettek ki a túlélés érdekében: még kifejletlen nőstényeket termékenyítenek meg, melyeknél nem jelentkezik a kannibálösztön, így nem ölik meg az aktus után a párosodó hímet.

A stratégiának köszönhetően egyrészt túlélik a párosodást, másrészt ismételten párosodhatnak. A fiatal nőstények még ki nem alakult genitáliáikban elraktározzák a spermát és akkor termékenyülnek meg tőle, amikor már teljesen kifejlődtek.

A fekete özvegy (Latrodectus) nemébe több mint 30 faj tartozik a világ minden részén. Nevük arra utal, hogy a nőstény pók gyakran felfalja párosodás után a hímet, vagyis saját magát teszi özveggyé.

Maydianne Andrade, a torontói Scarborough Egyetem kutatója és munkatársa arra jutottak, hogy két pókfaj egyes hímjei úgy menekülnek meg a párzást követő haláltól, hogy a még nem ivarérett nőstényekkel azok utolsó vedlése előtt párosodnak.

A vöröshátú pók (Latrodectus hasselti) és a barna özvegy (Latrodectus geometricus) hímjei átfúrják a fiatal nőstény külső vázát, hogy annak újonnan kifejlődött tárolószervébe spermát juttassanak. A nőstények megőrzik a spermát az utolsó vedlés ideje alatt is és ugyanolyan termékennyé válnak, mint kifejlett fajtársaik.

A vöröshátú pók vadon élő, fiatal, még kifejletlen nőstény begyűjtött egyedeinek egyharmada már párosodott ilyen módon - állapították meg a kutatók a Biology Letters című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Az idő azonban nagyon szorít a hímek számára - emelték ki a szakértők. Csak azoknál a nőstényeknél csökken ugyanis a halállal végződő aktus kockázata, amelyek éppen utolsó vedlésük előtt állnak.

Mind az ennél fiatalabb, mind az ennél idősebb nőstényekben megvan ugyanis a hajlam, hogy partnerüket felfalják. A hímek sikere tehát attól függ, fel tudják-e ismerni a potenciális partner fejlettségi szintjét.

Ez csak egy a számos stratégia közül, amelyekkel a feketeözvegy-hímek a megtermékenyítés utáni halált igyekeznek elkerülni. A dán Aarhus Egyetem nemrég bemutatott tanulmánya szerint a csodáspók (Pisaura mirabilis) például a párosodás után életét ínyenc falatokkal próbálja megmenteni.

A kutatók feltételezése szerint a még kifejletlen nőstények megtermékenyítése olyan stratégia, amely sok pók és rovarfajnál létezhet.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×