eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Mindent kinyomtatnak 3D-ben a pécsi központban

Európa legnagyobb háromdimenziós nyomtató és vizualizációs központjai közé kerülhet a Pécsi Tudományegyetem egy közel kétmilliárd forintos uniós támogatásnak köszönhetően - mondta az InfoRádióban Nyitrai Miklós.

A Pécsi Tudományegyetem Biofizikai Intézetének igazgatója kiemelte: „létrehozzuk a 3D nyomtatásra alkalmas eszközök tárházát. Lehetőség szerint minden olyan anyagot, amit a mai technológia szerint ki lehet nyomtatni egy háromdimenziós szerkezetben, ki tudjuk nyomtatni, ehhez gépeket kell venni.”

A projekt részleteiről a 3D munkacsoport vezetője azt mondta, lesznek kutatások, amelyek a 3D-technológia fejlesztését, további alkalmazási lehetőségeit keresik. Hozzátette, az oktatásba vonás és ezáltal javítása valamint a szolgáltatás is célja a projektnek.

Ma még a cégeknél sem áll rendelkezésre tetszőleges 3D nyomtatói kapacitás, az igények viszont láthatóan nőnek. Azt szeretnénk, ha a szolgáltatói központ ki tudná nyomtatni a megrendelő által leírt 3D-s szerkezeteket. Hosszútávon, a négyéves futamidőt követően ez segítheti a központ fenntartását is” - jelezte Nyitrai Miklós.

Az interdiszciplináris összefogásról a Pécsi Tudományegyetem Biofizikai Intézetének igazgatója kifejtette, részt vesznek benne a természettudományi kar kutatói is, akik elsősorban alapkutatásokon keresztül vizsgálják azt, hogy a 3D technológiákkal hogyan lehet továbblépni, például a miniatürizálás, az elektronikai fejlesztések irányába.

A műszaki kar kutatóinak hatáskörébe az egyes prototípusok, elképzelt tervek kinyomtatása tartozik. Ez azért komoly informatikai hátteret is igényel, ebben a tekintetben is lehet fejlődés. A művészeti kar is nagy létszámban vesz részt, elsősorban a szobrászoknak, de az ötvösök munkáját is közvetlenül tudja segíteni” -

fogalmazott Nyitrai Miklós.

A 3D munkacsoport vezetője beszámolt arról is, hogy a felsoroltakon túl az általános orvostudományi kar is benne van a projektben. Elmondta, a PTE-n a sebészet, a fogászat, az érsebészet, különösen a pótlások élettelen, később élő szöveti nyomtatást fognak igényelni. Hozzátette, a közgazdaság-tudományi kar pedig a gazdasági területeinek kidolgozásában segít.

1,85 milliárd forint áll rendelkezésünkre a különböző projektcélokra. Olyan 3D technológiai és vizualizációs központnak kell létrejönnie, ami Európában is csak néhány központban található. Egy új ágazatot tudunk létrehozni a kutatásban, az oktatás javításában és a szolgáltatásban is” -

hangsúlyozta Nyitrai Miklós.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×