eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Eszközhasználó lehetett a Homo naledi

Eszközhasználó lehetett, két lábon járt, de a fák ágain is biztonsággal mozgott a Homo naledi, az ember távoli, ősi "unokatestvére" - derült ki a tudományos szenzációt jelentő dél-afrikai leletegyüttes új elemzéséből, mely a kéz- és lábcsontokkal foglalkozott.

A kéz olyan modern jegyeket is hordoz, melyek csak a késői homofajokra, köztük a modern emberre és kihalt rokonára, a neandervölgyi emberre voltak jellemzők.

A mai ember kézcsontjainak és -izmainak felépítése igen összetett, pontos mozdulatokat tesz lehetővé, a tenyérrel szembe forduló hüvelykujjat a többi ujjal összecsípve nagy erővel képes fogni. A viszonylag rövid hüvelykujjú mai majmoknak ez sokkal nehezebb feladat.

A Homo naledi kézcsonjtai arra utalnak, hogy valószínűleg rendelkezett ilyen képességgel. "Azokat a jellegzetességeket, amelyeket mindenekelőtt a csuklón láthatunk, csak a neandervölgyi és a modern embernél találtuk meg eddig. Ezek az eszközhasználatra utalnak, mivel a szerszámok, főként az összetett eszközök készítése és folyamatos használata változtatja meg a végtagok alakját" - mondta el Tracy Kivell, a Kenti Egyetem munkatársa a BBC News kérdésére.

A Johannesburg melletti Cradle of Humankind nevű, világörökségi listán szereplő terület Rising Star elnevezésű barlangjában idén talált csontleletek mellett nem bukkantak fel szerszámok, bár a barlangnak csak kis részét tárták fel eddig. Nagyjából 15 egyed majdnem 150 csontját találták meg, köztük egy felnőtt szinte teljes jobb kezét, csak a csukló külső "bütyke" hiányzik.

A Witwatersrand Egyetem tudósai vezette kutatócsoport a barlangtalaj rétegeinek feltárásakor pontosan dokumentálta a csontok pontos elhelyezkedését. "Semmi sem mozdíthatta el a maradványokat, miután az egyedek holttestei ide kerültek. Víz sem folyhatott be, az apró ujjcercek lettek volna az elsők, amelyeket elsodort volna" - vélte Kivell.

A 107 lábcsont között egy jó állapotban fennmaradt felnőtt jobb lábat is találtak. Formája a kézhez hasonlóan leginkább a modern emberére emlékeztet, vagyis a naledi igen jól járhatott a földön két lábon. A lábujjak azonban különböznek a modern emberétől és a boltozat is alacsonyabb.

"Úgy képzeljük, napközben leginkább a talajon járt, de a ragadozók elől a fán rejtőzhetett el, vagyis sokkal többet járt két lábon" - fogalmazott William Harcourt-Smith, a Lehman College és az Amerikai Természettudományi Múzeum kutatója.

A Homo naledi egyik nagy rejtélye továbbra is a kora, ennek meghatározásán még dolgoznak. Testének jellegzetességei, többek között mellkasa és válla formája alapján a tudósok feltételezik, hogy a homo evolúciós családfájának alapjainál helyezkedhet el - írták a Nature Communications aktuális számában megjelent tanulmányukban.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×