INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Pluto - Könyv készül a történelmi "űrrandevú" kulisszatitkairól

InfoRádió / MTI
Könyv készül az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) New Horizons űrszondájának első számú missziójáról, amelynek keretében az űreszköz idén júliusban minden eddiginél közelebb jutott a Pluto törpebolygóhoz.

A történelmi "űrrandevú" kulisszatitkait Alan Stern, a misszió vezető kutatója veti papírra.

A Picador kiadó szerint a Chasing New Horizons: Inside Humankind's First Mission to Pluto című írás várhatóan 2017 tavaszán jelenik meg. A könyv társszerzője David Grinspoon bolygószakértő és díjnyertes tudományos író lesz.

A New Horizons idén júliusban másodpercenkénti 14 kilométeres sebességre gyorsulva száguldott el a Pluto mellett. Az űrszondát ekkor 12,5 ezer kilométer választotta el a törpebolygótól, amelyről részletgazdag fotókat készített, hét tudományos műszere folyamatosan gyűjtötte az adatokat a Plutóról és annak holdjairól.

Az űrszonda szeptemberben kezdte el a begyűjtött adatok tömeges továbbítását, hogy a kutatók folytathassák az égitest változatos topográfiájának és ritka légkörének elemzését.

A New Horizons legközelebb egy másik fagyos égitest közelébe látogat, amely a Kuiper-övben, a Naprendszer távoli régiójában található. A 2014 MU69 nevű, üstökösszerű objektummal való "űrrandevú" hivatalos jóváhagyása előtt a NASA újra megvizsgálja a terveket.

A címlapról ajánljuk